Ректорът на СУ предлага замразяване на таксите

Ректорът на СУ предлага замразяване на таксите
Тези пари нямаше да решат никакви радикални проблеми. Бяхме ги предвидили за ремонт на аудиториите, обясни проф. Иван Илчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев обяви, че ще предложи на Академичния съвет да отмени решението за увеличение на семестриалните такси с 8%, което трябваше да влезе в сила от следващата учебна година.

Изявлението на проф. Илчев беше направено по повод готвения днес протест на студенти заради увеличението на таксите в СУ и в УНСС, съобщи „Дневник“.

„Ще предложа днес на Академическия съвет да отменим решението за увеличение“, заяви проф. Илчев пред БНР.

„Тези пари нямаше да решат никакви радикални проблеми. Бяхме ги предвидили за ремонт на аудиториите. СУ, в нормални години, получаваше 6 млн. лв. за капиталови разходи. Преди 3 години те бяха намалени някъде на към 1,8 млн. Преди година и нещо бяха намалени на 1 000 000 лв., като тези 800 000 лв. бяха дадени като допълнение към студентските стипендии“, обясни ректорът.

„Тогава никой от Студентския съвет не се сети да попита: „Вие хубаво ни увеличавате стипендиите, но ние в какви аудитории ще учим и с каква техника ще учим“. Ако не успеем да намерим от другаде пари, ще имаме две аудитории по-малко. СУ има около 500 аудитории, ако не и повече“, посочи проф. Илчев.

Ректорът обяви, че нееднократно е обяснявал на студентите защо се налага вдигането на таксите.

„Това решение за увеличение беше консултирано с деканските ръководства и нямаше протест срещу него. Две декански ръководства смятаха, че увеличението е много малко. Увеличението беше консултирано със Студентския съвет, който беше приел този принцип“, коментира още проф. Илчев.

Въпреки това студентите не се отказаха от протеста срещу увеличаването на таксите.

Даниел Стоев от Студентския съвет на СУ заяви, че въпреки казаното от проф. Илчев, студентите ще внесат своите искания и не мислят, че с тях „чукат на отворена врата“.

#проф. Иван Илчев #студенти #протест #СУ #УНСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »