Първанов зове за чест и честност

Първанов зове за чест и честност
Президентът Георги Първанов гласува в неделя с някои обичайни призиви за честни избори без манипулации. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С призиви за честни избори гласува президентът Георги Първанов на втория тур на президентските избори в неделя.

„Моята тревога, моето безпокойство и моят призив към българите е да направим така, че с чест да излезем от тези избори“, заяви Първанов, който приключва втория си и последен президентски мандат през януари 2012 г.

Първанов пусна бюлетини за президентските избори преди обяд в неделя в секция в столичното 28-о училище, където по-рано гласува Ивайло Калфин, кандидатът за президент на БСП, смятан за близък до отиващия си президент още от 2002–2003 г., когато работи като икономически съветник в президентската администрация.

На първия тур Калфин получи 28.96% от гласовете срещу 40.11% за Росен Плевнелиев от ГЕРБ, разлика от 11%, или 375 000 гласа.

Той призова изборите да бъдат честни и да няма съмнение в манипулации, както и да се следят до минимум опитите да се купуват и продават гласове. Ако днес някой допусне гласът му да бъде купен, утре няма защо да се сърди на управляващите, подчерта Първанов.

„Защото на 23-ата година от прехода просто нямаме право да допуснем опорочаване на изборите“, каза още Георги Първанов, цитиран от БГНЕС, добавяйки, че се надява „този път да имаме по-добра организация на изборите“.

Според мнозина наблюдатели Първанов подготвя завръщането си в БСП, която оглавяваше, преди да спечели първия си президентски мандат през 2001 г. Този сценарий за политическото му бъдеще изглежда най-вероятен, след като стартираното от него през есента на 2010 г. политическо движение „АБВ“ по всеобщи оценки претърпя провал.

Ако Първанов се върне в БСП обаче, отворен остава въпросът за това, дали ще се стреми към лидерския пост, което е твърде вероятно, и съответно – какви ще бъдат отношенията му с настоящия председател на социалистите Сергей Станишев, който пое лидерския пост след оттеглянето на Първанов.

#Росен Плевнелиев #Ивайло Калфин #ГЕРБ #БСП #президентски избори #избори 2011 #избори #Георги Първанов #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници