Депутатите не пожелаха да слушат за атентата срещу Борисов

Депутатите не пожелаха да слушат за атентата срещу Борисов
Четири предложения бяха отхвърлени от депутатите на днешното парламентарно заседание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите отхвърлиха предложение на председателя на ДПС Лютви Местан за изслушване във връзка с огласените от трибуната на парламента твърдения от страна на премиера в оставка Бойко Борисов, че почетният председател на партията Ахмед Доган е готвел атентат срещу него.

Местан предложи да бъдат изслушани главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров, бившиат директор на службата Кирчо Киров и началникът на Националната служба за охрана Тодор Коджейков, съобщи „Фокус“

Предложението обаче беше отхвърлено с 48 гласа „за“, 29 „против“ и 62 „въздържали се“.

Депутатите отхвърлиха и предложение на опозицията за изслушване на финансовия министър Симеон Дянков за изпълнението на Бюджет 2013 и състоянието на фискалния резерв.

Гласуваха 142 народни представители, от които „за“ бяха 60, „против“ – 23, а 59 се въздържаха.

Предложението беше направено от депутата от БСП Михаил Миков. От ДПС също поискаха такова изслушване.

„Не правете грешката, която допускате през целия мандат, от фалшива солидарност да възпрепятствате този единствен механизъм да се види какво е финансовото състояние на държавата. Тревогата за състоянието на публичните финанси в страната е основателна“, обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Предложението за изслушване на Дянков обаче беше отхвърлено.

Народните представители отхвърлиха също предложение на председателя на РЗС Яне Янев за разглеждане и приемане на проект за решение за произвеждане на национален референдум.

„За“ предложението гласуваха 21 депутати, „против“ – 44, „въздържал се“ – 77.

По думите на Янев необходимостта от провеждането на референдум и приемане на нова Конституция е повече от доказана.

„След всички събития, които се случиха в страната, е повече от ясно, че българските граждани не желаят да са част от тази система, която беше направена от комунистическата върхушка в началото на прехода. Не искат този порочен модел, който докара страната до тежка ситуация“, добави Яне Янев.

Според него единственият изход, за да се сложи край на прехода, е свикването на Велико народно събрание и приемането на нова конституция.

„Няма никаква пречка Народното събрание да приеме проект за решение за произвеждане на национален референдум на 12 май – заедно с датата на предсрочните парламентарни избори“, каза още Янев.

Парламентът не прие и предложение на депутата от парламентарната група на Синята коалиция Михаил Михайлов за разглеждане на законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки.

„Предвид ситуацията в момента моето предложение е придобило особена актуалност и е много по-важно, отколкото да се разглежда споразумение за франкофони. Само по магистрала „Тракия“ неизплатените пари към подизпълнители са 38 милиона лева, обяви Михайлов.

„Предлагам фирмите – главни изпълнители, да не получават следващите траншове /.../, докато не се разплатят с техните подизпълнители", заяви Михайлов.

Неговото предложение бе отхвърлено с 52 гласа „за“, 56 „против“ и 31 „въздържали се“.

#Народно събрание #Лютви Местан #Бойко Борисов #министър-председател на България #Ахмед Доган #Сотир Цацаров #Драгомир Димитров #Кирчо Киров #Тодор Коджейков #Михаил Миков #Симеон Дянков #Йордан Цонев #Яне Янев #Михаил Михайлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"