Станишев пред Би Би Си: Борисов демонтира държавата

Станишев пред Би Би Си: Борисов демонтира държавата
A A+ A++ A

„Демократичните постижения от последните две десетилетия, включително и изграждането на гражданско общество и социална държава, бяха демонтирани от това правителство“, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред Би Би Си.

По думите му БСП подкрепя една радикална промяна за демократична и социална България.

„Хилядите граждани по улиците представляват важна част от обществото, но има много други хора, които имат партийно-политически симпатии. За първи път ние сме водещи в социологическите проучвания“, подчертава Станишев, цитиран от Дарик.

Седмицата на смут в България накара политиците да излязат от парламента и да тръгнат отново по улиците, пише в материала си Би Би Си.

Полицаите пред сградата на парламента, изглежда, не са сигурни дали са там, за да попречат на протестиращите да влязат, или да помогнат на простиращите да попречат на депутатите да излязат. За щастие на президента и полицията България има голям опит с уличните протести, служебни правителства и нови политически движения, коментира Би Би Си, цитирана от „Фокус“.

Кимайки по телевизионните екрани, българският президент Росен Плевнелиев изглеждаше смутен. И с основателна причина, коментира авторитетната британска медия.

Премиерът Бойко Борисов подаде оставка, повличайки след себе си целия кабинет. БСП и ДПС настояват за предсрочни избори през април или в началото на май. Десетките хиляди българи обаче, чиито улични протести свалиха правителството, настояват парламентът да остане в състава си достатъчно дълго, за да гласува основни реформи, които да променят фундаментално българската демокрация, пише още Би Би Си.

#Сергей Станишев #Росен Плевнелиев #Президент на България #Бойко Борисов #министър-председател на България #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »