Студенти на протест срещу вдигането на таксите в СУ

Студенти на протест срещу вдигането на таксите в СУ
Протестът ще се проведе в двора на Ректората. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Студенти излизат на протест срещу увеличението на таксите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Протестът им ще се проведе на 27 февруари в двора на Ректората и е под наслов „Ние не сме ходещи такси!“, съобщи БГНЕС.

„Ние, Недоволните студенти, искаме да заявим на ръководството на Софийския университет, че категорично сме ПРОТИВ взетото на 30 януари 2013 г. решение на Академически съвет за вдигане таксите за всички специалности на Университета с 8% за учебната 2013/2014 година“, посочват студентите.

„Смятаме за изключително неморално във време на нарастваща бедност и безработица най-старият и престижен университет в България да увеличава таксите за образование“, се казва в позицията им.

„Ние сме против увеличаването на таксите, защото всяко ново повишение затруднява част от студентите да продължат висшето си образование въпреки техните знания и умения“, категорични са студентите.

„Статистиката е красноречива: по данни на НСИ 22,3% от българите живеят под прага на бедността. По данни на Европейската комисия всеки четвърти младеж на възраст между 15 и 24 години е трайно безработен“, аргументират се те.

„Следователно много студенти сме лишени от възможността да работим, а с това и да заплащаме своето образование. Нашите родители нямат възможност да дават всеки семестър още повече пари за такси“, посочват студентите.

„Минималната работна заплата може и да се е покачила с 8%, но същевременно издръжката за живот за последните 4 години се е увеличила с 19.3%. Припомняме и още, че минималната работна заплата в България е най-ниска за целия Европейски съюз“, се казва в изявлението.

„Студентите не са меценати или спонсори на строителни кампании“, казват още кандидат-висшистите.

Те призовават Академическия съвет да преразгледа решението си и да отмени увеличението на таксите за всички специалности на СУ.

Студентите са категорични, че няма да останат безпристрастни към това увеличение.

„Ние, Недоволните студенти, пристъпваме към протестни действия“, категорични са студентите.

#студенти #протест #такси #България #Европейската комисия #Европейския съюз #НСИ #Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"