Горбачов се срамува от Путин

Горбачов се срамува от Путин
По думите на Горбачов кариерата на руския президент Дмитрий Медведев свърши заради отношението му към протестиращите му сънародници. Снимка: tribuna.ge
A A+ A++ A

Последният съветски лидер Михаил Горбачов заяви, че се срамува от Владимир Путин и че кариерата на Дмитрий Медведев е в своя край.

Като причина и за двете той посочва отговора на руския премиер и президент на безпрецедентните протести.

Критиките на Горбачов, отправени в интервю за опозиционния вестник „Нова Газета“, в който той има дял, идват в навечерието на нова вълна от протести заради резултатите от парламентарните избори на 4 декември, съобщава АФП. Те бяха белязани от множество нарушения.

„Това е срамно и смущаващо. Аз например се срамувам“, заяви Горбачов, имайки предвид телевизионното предаване миналата седмица, в което Путин отговаряше на въпроси на гражданите, и сравни белите ленти, носени от руските протестиращи, с кондоми.

„Чувствах се свързан с Путин и го подкрепях активно при идването му на власт, както тук, така и в чужбина. А сега вижте какво се случва“, допълни Горбачов.

Бившият агент на КГБ Путин и Медведев, за когото се смяташе, че има по-либерални уклони, когато го замени като президент през 2008 г., отхвърлиха твърденията за измами на изборите и заявиха, че протестите са тайно финансирани от Запада.

Според Горбачов Медведев е изгубил почтеността си като политик с отказа си да постави под съмнение изборните резултати.

„Той каза, че няма никакви оплаквания или съмнения за изборите. Смятам, че така Дмитрий Анатолиевич спусна завесата на своята кариера“, категоричен е Горбачов.

Очаква се десетки хиляди хора да се включат в протестите в неделя в Москва с призив за провеждането на нови парламентарни избори и прекратяване на изборните измами.

#Михаил Горбачов #Владимир Путин #Дмитрий Медведев #Русия #избори #протести #КГБ #президент #премиер #Запада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"