Брюксел отпуска 274 млн. евро за магистрала "Струма"

Брюксел отпуска 274 млн. евро за магистрала "Струма"
Проектът е част от Приоритетен проект 7 от Трансевропейската мрежа за транспорт. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия одобри финансиране в размер на 274 милиона евро от Европейския кохезионен фонд за магистрала "Струма", един от големите инфраструктурни проекти в югозападна България, съобщи българската редакция на пресслужбата на ЕК, цитирана от БТА.

Очаква се освен осигуряването на по-бърза и по-безопасна трансевропейска връзка за европейските шофьори и превозвачи над 600 000 местни жители да се възползват от съкратеното време за пътуване, по-добрите условия за околната среда и свързаност, повишаваща привлекателността на техния регион за бизнес и инвестиции.

Във връзка с това решение комисарят по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан заяви: "Този проект прави региона по-конкурентоспособен и по-привлекателен за инвеститорите. Освен че създава подходящи условия за растеж и заетост, той осигурява по-безопасна и по-устойчива инфраструктура за българските граждани и за целия вътрешен пазар."

Проектът е част от Приоритетен проект 7 от Трансевропейската мрежа за транспорт и засяга изграждането на скоростен път между Долна Диканя и Благоевград (два лота) и от Сандански до ГКПП Кулата. Общата дължина на участъците е 68,5 км. Предвижда се те да бъдат завършени до 2015 г.

Проектът включва и подготовката за изграждане на по-сложният участък Благоевград - Сандански (лот 3) през програмния период 2014-2020 г., който ще включва тунели през Кресненското дефиле.

Инвестицията е осигурена по приоритет "Развитие на пътна инфраструктура по Трансевропейски и основни национални транспортни оси" от Програма "Транспорт" (финансирана от ЕС) за периода 2007 - 2013 г.

Кохезионният фонд ще финансира 274 млн. евро от общата стойност на проекта (342 млн. евро).

#Европейската комисия #финансиране #магистрала "Струма" #ЕК #ЕС #Йоханес Хаан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »