Полша решава за еврозоната след 2015 г.

Полша решава за еврозоната след 2015 г.
Премиерът Туск постигна съгласиe с президента относно влизането на Полша в еврозоната.
A A+ A++ A

Полша ще вземе решение за присъединяването си към еврозоната след 2015 г., когато се очаква страната да изпълни Маастрихтските критерии, заяви президентът Бронислав Коморовски.

Страната ще се съсредоточи „изцяло върху спазването на Маастрихтските критерии, за да вземе спокойно решенията за присъединяването или не в еврозоната“ след президентските и парламентарните избори през 2015 г., сподели полският президент на пресконференция с премиера Доналд Туск, предава БГНЕС.

„Тогава ще разполагаме с всички елементи, които ще ни позволят да вземем решението, гарантирайки сигурността на полската икономика при запазване на нейната конкурентоспособност след влизането в еврозоната“, допълни той.

„Президентът очерта посоката, която ние напълно одобряваме. Полша се движи към еврозоната постепенно, спокойно и решително и крайната точка е сигурността на полската държава и на всички граждани“, заяви от своя страна премиерът след среща на кабинета му с президента.

С изявленията си двамата ръководители приключват разногласията относно датата за приемане на еврото в Полша, които се появиха напоследък.

През декември премиерът Туск заяви, че Варшава трябва да вземе решение за присъединяването си към еврозоната „в идните месеци“.

От своя страна президентът посочи, че Полша ще вземе решение след 2015 г., когато изпълни нужните критерии.

Страната трябва да промени конституцията си, за да влезе в еврозоната, която в момента предвижда, че Централната банка е единствената, която има право да пуска националната валута в обръщение.

За промяната се изисква мнозинство от две трети.

#Полша #еврозона #Туск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници