Кризата направи ромите още по-нежелани

Кризата направи ромите още по-нежелани
Малцинствата в Европа са под все по-голям натиск, напрежението действително се засилва, посочи Ягланд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В резултат на кризата ромите все по-често стават жертва на дискриминация, маргинализация и насилие и положението може да се влоши през 2014 г., когато Европа приеме по-гъвкави закони,  заяви председателят на Съвета на Европа, норвежецът Торбьорн Ягланд.

„Малцинствата в Европа са под все по-голям натиск, напрежението действително се засилва“, посочи Ягланд в интервю за АФП, като подчерта, че европейските страни, изглежда, не са готови да се справят с този проблем“, предаде Дарик.

Председателят на Съвета на Европа е на посещение в Женева, където по-късно във вторник ще говори пред Съвета на ООН за правата на човека.

„Когато времената са тежки, малцинствата най-много страдат от икономическите трудности, те най-често са жертви на атаки и биват обвинявани за проблемите на страните“, заяви председателят на СЕ.

Най-многобройната ромска общност е в Румъния - според данни от преброяването те са 620 000 души, но според неправителствени организации реалната им численост е над 2 милиона. В България те са близо 700 000.

#криза #роми #Съвета на Европа #Торбьорн Ягланд #Румъния #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници