РЗС внесе проект за референдум за Велико народно събрание

РЗС внесе проект за референдум за Велико народно събрание
Предлага се на Президента на Република България да насрочи произвеждането на референдума за същия ден, в който ще се проведат изборите за 42-ро Народно събрание. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от „Ред, законност и справедливост“ внесоха в деловодството на Народното събрание проект за решение за провеждане на референдум за свикване на Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция,  съобщиха от пресцентъра на РЗС.

В проекторешението е записано, че се предлага Народното събрание да приеме решение за произвеждане на национален референдум с въпрос „Желаете ли свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция?“.

Предлага се на Президента на Република България да насрочи произвеждането на референдума за същия ден, в който ще се проведат изборите за 42-ро Народно събрание. Мотивите са на основание Чл. 1, ал. 2 от Конституцията на Република България, който определя императивно, че цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в Конституцията. Тази разпоредба в частта й за непосредственото осъществяване е развита в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Съобразно изискванията на 1 декември 2010 г. Инициативен комитет на граждани с избирателни права внесе предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум с въпрос за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция.

Към предложението беше приложена подписка с необходимия брой подписи на пълнолетни български граждани (според проверката на ГД ГРАО към МРРБ тя съдържа 389 705 коректни записа). С предлаганото решение Народното събрание ще изпълни конституционното си и законово задължение да обсъди произвеждането на референдум, когато това е поискано от повече от 200 000 граждани с избирателни права.

#„Ред #Народното събрание #Велико народно събрание #РЗС #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »