Морковите – дар от природата

Морковите – дар от природата
A A+ A++ A

Морковите са богат източник на антиоксиданти, витамини и фибри. Енергийната им стойност е завидно ниска – само 41 kcal за 100 грама моркови.

Те могат да осигурят необходимото количество каротени и витамин А за организма. Изследванията показват, че флавоноидите, съдържащи се в морковите, предпазват от развитие на рак на кожата, белия дроб и устната кухина.

Бета-каротинът е еди от най-мощните естествени антиоксиданти. Той успешно предпазва тялото от увреждащото действие на свободните радикали, запазва зрението, важен е за репродуктивните функции, нервното развитие и растежа на организма.

От морковите е изолирано веществото фалкаринол – изследванията показват, че това вещество разрушава пре-канцерозните клетки, като по този начин пречи да се развият ракови състояния.

Друг витамин, който се съдържа в морковите, е витамин С – важен за доброто състояние на съединителната тъкан, зъбите и венците. Този витамин е и силен антиоксидант.

В този зеленчук се открива и богата гама витамини от В групата, мед, магнезий, фосфор.

В заключение,  можем да кажем, че морковите са един чудесен дар от природата, който може да допринесе много за нашето здраве, стига да го консумираме често.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »