Жертвите на „Колская“ – загинали от задушаване

Жертвите на „Колская“ – загинали от задушаване
Все още няма официално потвърждение, че едно от откритите в четвъртък тела е именно на българина Живко Жеков. Снимка: JSC Artikmorneftegazrazvedka
A A+ A++ A

Експертиза установи причината за смъртта на екипажа на петролната платформа „Колская“.

От задушаване са загинали 11 души, чиито тела бяха извадени по време на спасителната операция след преобръщането и потъването на руската петролна платформа „Колская“ в Охотско море.

Експерти установиха причината за смъртта на 11 души, чиито тела бяха открити в района на инцидента, съобщи говорителят на руския Следствен комитет Наталия Салкина, цитирана от Интерфакс.

„По предварителни данни причината за смъртта на идентифицираните вчера 11 загинали е асфиксия (задушаване) в резултат на попадане на течност в дихателните пътища и белите дробове“, посочи Салкина.

Тя също добави, че в най-скоро време се планира да бъдат идентифицирани телата на още шестима загинали, които бяха открити в Охотско море на 22 декември.

„Предполага се, че сред тях е и един български гражданин“, заяви Салкина и допълни, че в рамките на наказателното дело са разпитани редица ръководители на компанията - собственик на платформата „Арктикморнефтегазразведка“.

В четвъртък излезе информация, че е намерено тялото на българина Живко Жеков, който е бил на платформата като представител на застрахователната компания „Нобъл Дентън“.

От Министерство на външните работи обаче бяха категорични, че все още нямат официално потвърждение, че едно от откритите тела е именно на Жеков.

Петролната платформа „Колская“ с 67 души на борда беше застигната от буря в неделя, в резултат на която се преобърна и потъна в рамките на 20 минути. Инцидентът стана в Охотско море, в близост до бреговете на Сахалин.

14 души бяха спасени, а телата на 16 бяха намерени. Първоначално обаче спасителните екипи успяха да извадят от водата телата само на 11 от жертвите.

#платформа „Колская” #Охотско море #Сахалин #жертви #петролна платформа #Живко Жеков #Министерство на външните работи #Наталия Салкина #Арктикморнефтегазразведка #задушаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »