Ескалира силиконовият скандал във Франция

Ескалира силиконовият скандал във Франция
Ако днес Франция реши, че имплантите са опасни, може да препоръча на жените, на които са били поставени, да се подложат на операция за отстраняването им. Снимка: CORBIS
A A+ A++ A

Скандалът с некачествените френски силиконови импланти на несъществуващата вече компания Poly Implant Prothese (ПИП) се разраства.

Десетки хиляди жени по света могат да се окажат засегнати, съобщават местните медии, цитирани от bTV.

Очаква се в петък френските здравни власти да обявят становището си относно имплантите на ПИП.

Ако то е, че имплантите са опасни, може да препоръчат на жените, на които са били поставени, да се подложат на операция за отстраняването им.

Във вторник властите във Франция съобщиха, че може да се наложи около 30 000 французойки и още 10 000 жени по света да премахнат своите силиконови импланти, тъй като те са дефектни.

Това се наложи след няколко подозрителни случая на рак в страната.

Скандалната френска фирма е използвала некачествен, по-евтин гел за имплантите и годишно е произвеждала по 100 хиляди силиконови протези в продължение на две десетилетия.

80 процента от тях са били изнасяни в чужбина. Половината от тези импланти са отивали за латиноамерикански страни.

Една четвърт от износа е бил за западноевропейските съседи на Франция. Във Великобритания могат да се окажат засегнати 50 хиляди жени.

Значителен износ на имплантите на ПИП е имало и към Източна Европа. Имплантите на ПИП са били изнасяни в общо 65 страни и в даден момент фирмата е била на трето място в света в бизнеса със силиконови протези.

#силикон #Франция #импланти #Poly Implant Prothese #ПИП #Великобритания #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »