Светът се сбогува с Хавел

Светът се сбогува с Хавел
Бившият чешки президент ще бъде погребан в катедралата „Свети Вит“ в Пражкия замък, официална резиденция на чешките президенти. Снимка: kurier.at
A A+ A++ A

Чехите и голям брой изтъкнати чуждестранни гости се сбогуват днес в Прага с бившия президент, драматург и герой на Нежната революция от 1989 г. Вацлав Хавел, който почина в неделя на 75-годишна възраст.

Френският президент Никола Саркози, американският държавен секретар Хилари Клинтън и съпругът й, бившият президент на САЩ Бил Клинтън и британският премиер Дейвид Камерън са сред хилядите гости, които ще присъстват на церемонията, съобщи АФП.

Президентите Желю Желев и Петър Стоянов, както и министърът на външните работи Николай Младенов ще се поклонят пред паметта на големия Хавел, предаде БГНЕС.

Петнадесетина други държавни глави също ще присъстват на церемонията заедно с чешките ръководители и вдовицата на Вацлав Хавел Дагмар Хавлова.

Бившият чешки президент ще бъде погребан в катедралата „Свети Вит“ в Пражкия замък, официална резиденция на чешките президенти.

Дълги векове в замъка са били короновани кралете на Бохемия. Религиозна служба ще бъде отслужена по обяд от архиепископа на Прага Доминик Дука и от помощник-епископа Вацлав Мали.

И двамата са били политически затворници по време на бившия комунистически режим, който рухна с Нежната революция, ръководена от Вацлав Хавел през 1989 г.

Когато камбаните на катедралата забият, чехите в цялата страна ще запазят минута мълчание в третия ден от националния траур.

В същото време с 21 топовни изстрела ще бъде отдадена чест на Хавел, който беше президент на Чехословакия и на Чехия от 1989 до 2003 г.

Той почина в съня си в неделя сутринта в дома си в Храдечек, на 150 км от Прага.

Наследникът на Хавел Вацлав Клаус, чешкият външен министър Карел Шварценберг и бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт, която е от чешки произход и беше лична приятелка на Хавел, ще произнесат речи на церемонията.

#Вацлав Хавел #Чехия #Чехословакия #Прага #президент #Никола Саркози #Хилари Клинтън #Бил Клинтън #Дейвид Камерън #премиер #Желю Желев #Петър Стоянов #вдовица #Бохемия #траур #Вацлав Клаус #външен министър #Карел Шварценберг #секретар #Мадлин Олбрайт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"