„ХоРа“: Неонацистки терор беляза протестите

„ХоРа“: Неонацистки терор беляза протестите
Пред Народното събрание в неделя в София се изви хоро. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проведеното в неделя в София протестно шествие, тръгнало от Министерството на икономиката, официално беше провокирано от националистически и неонацистки настроения, алармират от Гражданска инициатива „ХоРа“ (Хора срещу расизма), предаде БГНЕС.

„ХоРа“ подкрепя справедливата критика на мнозинството от протестиращите срещу политическата и икономическата система. Тук няма да правим анализ на целия протест, който се състоя. Нека не бъдем разбирани погрешно, нео-нацистите бяха само една част от гражданите и все пак създадоха проблеми. Като инициатива, целяща посочването на нео-нацизма, за защита на гражданите, вземаме отношение по конкретния проблем, предизвикан от присъствието и на крайно десни формации на протеста.

По данни на активист на „ХоРа“, присъствал (не ангажирайки инициативата, като гражданин) на протестите, неонацисти са нападали и били други участници на протестите в София. Нападения има преди и по време на протестите. Нападани са хора, припознавани като леви, антикапиталисти, антиавторитарни, антифашисти, анархисти и комунисти (според медиите е нападната и група „Че Гевара“, но ние нямаме данни). Още сутринта има данни, че шестима активисти, раздаващи листовки, сред които и една жена, са били нападнати от 20 до 30 неонацисти в градинката на „Кристал“. Има контузени, а пострадал по-сериозно е само един.

Ето и разказа на нашия активист:

„При пристигането си на Орлов мост подвижната платформа на шествието умело се опита да засипе множеството от присъстващите с националистическа и ислямофобска реторика. В началото намираща се на платформата жена възторжено приветства агитките към футболните клубове на „Левски“ и ЦСКА и „по женски“ съжали за неправомерното им обвиняване в насилие по време на миналите протести – като опит за разделяне на обществото. Представителите на агитките, от своя страна, бурно аплодираха поздрава. Кулминацията настъпи, когато мъж, трудно разпознаваем в гръб, продължи ухажването на „младежите“ с реторично произнесен въпрос, съвсем незасегнат до този момент от протестиращите: „Ще позволим ли да построят втора джамия в София“? „Неееееееее“ – с радост отвърнаха представителите на агитките и много други около тях.

Сред тълпата имаше и някои хора, които се противопоставиха на расистките призиви с общочовешки лозунги за солидарност и „Расистите вън!“. Тези хора бяха атакувани вербално. Малко по-късно едно момиче и няколко момчета бяха нападнати физически. Те бяха обвинени от своите нападатели, че критикуват нацизма и расизма, и пострадаха, без да са търсили конфронтация.

Групата младежи, които се опитаха да издигнат лозунги за общочовешка солидарност, бяха гонени с възгласи „Ходете си на ваш протест“ от неонацисти непосредствено след нападението. За какъв общонационален протест тогава говорим, ако той е отворен само за неонацисти и „"правилни“ идейно, религиозно и етнически граждани?! Дано болшинството от обикновени протестиращи отвори очите си за проблема и спре опасните тенденции.

За щастие медиите са заснели част от побоя. За съжаление, отново се приравняват насилници и жертви, като опитът за самозащита на нападнатите се описва като „сбиване“, а самите нападнати веднага са окачествени като леви и анархисти, сякаш това би обяснило нападението. Неонацисткото насилие няма никакво оправдание“, заявяват от инициативата.

„Важно е да отбележим, че всеки би могъл да пострада по този начин. Всеки случаен човек, както едно от пострадалите момчета, ще бъде нападнат, ако се намеси да спре побоя. Не всичко е сблъсъци на групи. Неонацистите са хора, които търсят да набият някого и това е основното, което ги вълнува. Жертва може да бъде всеки, който някак им се противопостави.

Предположението, че се готвят провокации на протестите, се оказа вярно, но при подобни думи от подвижната платформа, минаваща за авангард на шествието, си задаваме въпроса дали провокаторите нямат по-специална подкрепа, за да се чувстват безнаказани и свободни да бият!? И ако това е така, то чий интерес обслужва подобно престъпно отношение, поставящо в риск демократичното изразяване на позиции и протест на гражданите, както и тяхната физическа сигурност, ако посмеят да ги изразят?

Защо от същия мегафон, минаващ за гласа на организаторите, се разпалва етническо-религиозна вражда?! Да, от там са казани и смислени думи, но за призивите срещу религиозни и етнически групи оправдание няма. Осъждаме опита справедливото възмущение от цените на тока и икономическата ситуация да бъде използвано по този начин, за да се приписват расизъм, ксенофобия и краен национализъм на българския народ. А най-страшното е, че тези агресивни призиви се проявяват в реален терор още на място срещу всеки, който изразява различно мнение.

За финал, ще кажем отново: да не забравяме, че макар и агресивни, шумни, нападателни, нео-нацистите не са представителна извадка за българските граждани и хилядите хора, изразили недоволството си в цялата страна!“

#София #неонацисти #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »