Kрай на автоматичното продължаване на договори за комуникационни услуги

Kрай на автоматичното продължаване на договори за комуникационни услуги
A A+ A++ A

Новите промени в Закона за електронните съобщения най-сетне решават дългогодишния проблем с автоматичното преподписване на договорите с мобилни оператори и други компании, предоставящи комуникационни услуги. След като депутатите приеха промените на второ четене, потребителите вече няма да се налага да следят кога изтичат договорите им и да дебнат операторите, за да не бъдат те преподписани автоматично. Вместо това след изтичане на първоначално записания в договора срок, договорът ще става безсрочен и всяка страна ще може да го прекрати когато поиска, без да дължи неустойки.

Освен това потребителите ще трябва да получат известие два месеца преди изтичането на срока на договора. В закона е предвиден и 7-дневен гратисен период след подписването на договор, през който клиентите ще могат да се откажат от договора, без да плащат неустойки. Потребителите ще могат да се отказват от подписан договор и ако предоставящата услугите компания направи промени в общите си условия, които клиентът не харесва. Това ще трябва да стане в едномесечен срок от настъпването на промените.

Глобата за мобилен оператор, който не спази условията за преносимост на номерата към друг оператор, ще бъде в диапазон от 5000 до 60 000 лева. Срокът за прехвърлянето на номера в друга мрежа е 7 дни, като реално абонатът ще може да остане само 8 часа без покритие на мрежа.

http://bit.ly/vTkmGs

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"