Стефан Джамбазов: Да не дойде свинаря Ивайло

Стефан Джамбазов: Да не дойде свинаря Ивайло
Стефан Джамбзов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След като на протести се появиха и прасета, да не докараме и свинар да дойде да ни управлява. Защото наред със справедливите искания на гражданското общество се появяват и нелепи призиви народът да "изметял" партиите и да вземел съдбините си в свои ръце, пише Стефан Джамбазов от БГНЕС. 

Това вероятно е могло да стане през 13-ти век в България, когато свинарят Ивайло повежда селяните срещу властта, но едва ли би могло да се случи в 21 век в една демократична европейска държава, макар и България. Пък и да не забравяме, че накрая Ивайло е посечен, а народът остава пак с пръст в уста. Впрочем, прави се опит справедливите протести на гражданите срещу монополите и безхаберното корумпирано управление да бъдат овладени. Може би точно от онези кукловоди, които сложиха навремето Борисов на власт и сега му я отнеха бързо. Впрегнати са всички механизми, включително и групичките провокатори, обикалящи безсмислено в търсене на конфронтация столицата деня и нощта, далеч след като всички протестиращи са се прибрали. И полицията не смее да ги пипне, за разлика от преди дни, когато поналожи и невинни хора.

Идеите за Велико народно събрание също не са от днес, но сега придобиха особено очарование. Даже днес в Пловдив горили и Конституция. Да, тази Конституция, която беше приета за да смени Живковата, има недостатъци, но има и редица законови демократични процедури, които са напълно действащи в ситуация като днешната. Механизмите за действие при политическа криза като днешната са ясно съобразени – мандат, отказ от мандат, служебно правителство, което да подготви избори и след това самите избори. Пък на тях могат да участват всички желаещи – стари партии, нови партии, независими кандидати. И ако има консенус за промени в Конституцията избраните да ги направят обмислено. И никакви варианти като някакво програмно правителство и парламентът да действа в тази ситуация не работят. Защото парламентът с това мнозинство е напълно изчерпан.

В случая партиите като партии не са виновни. Виновни са тези, които напълниха партиите с мекерета и нагаждачи, преминаващи от една в друга. Колкото до унищожаването на партиите – това беше едно от неизказаните докрай послания, с които дойде на власт Сакскобургготски. Той тръгна с царското "неглижиране" на тези институции и нанесе на някои от тях непоправимо поражение, като на десните. Левите издържаха, защото все пак са една партия на над 100 години, която е преминавала и през обратите в политиката и на родителя на Сакскобургготски. Заложената бомба на Сакскобургготски гръмна обаче при неговия бодигард. Сигурно затова и някак си двамата винаги са се отнасяли мило един към друг.

#Стефан Джамбазов #БГНЕС #Бългрия #протести #правителство #партии #Велико народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"