АП: Българите на протест срещу бедността и корупцията

АП: Българите на протест срещу бедността и корупцията
A A+ A++ A

Десетки хиляди граждани протестираха в България срещу бедността и корупцията, с искания за радикални политически реформи само броени дни след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка в резултат на същите тези протести, съобщи АП.

Протестиращите се бяха организирали с помощта на социалните мрежи. Те развяваха българския трикольор и скандираха лозунги срещу политическия елит, посочва агенцията, цитирана от БГНЕС.

През последните дни техните искания се радикализираха. Демонстрациите се трансформираха в голямо социално недоволство и желание за сериозни политически реформи. Първоначалният повод за протеста бяха високите цени на тока.

Росен Плевнелиев излезе да говори с недоволните гражданите в столицата. Той им обеща помощ за решаване на техните проблеми, но беше освиркан от разгневените хора.

Десетки хиляди българи излязоха на протести в цялата страна, включително в столицата София, за да демонстрират срещу икономическата политика на държавата, съобщи и Би Би Си.

Това е първият масов протест на българските жители след оставката на правителството на премиера Бойко Борисов в сряда, посочва британската медиа, цитирана от „Фокус".

Част от протестиращите настояват за внасянето на промени в конституцията на страната и избирателната система, а също така за въвеждането на нов мониторинг на банките, съдебните и държавните учреждения.

Гражданите са възмутени и от постоянно растящите цени на електроенергията.

През тази седмица в България се проведоха масови протести срещу понижаването на жизнения стандарт в страната, припомня Би Би Си.

Предсрочните избори вероятно ще бъдат насрочени за април или май, но според наблюдателите българските избирателите са на мнение, че опозиционните политици са също толкова корумпирани и неефективни, колкото и досегашното правителство.

Очаква се в близките дни в страната да бъде формирано преходно правителство, пише още Би Би Си.

В цяла България днес има мирни протести срещу монопола на електроразпределителните компании на вътрешния енергиен пазар, информира ИТАР-ТАСС.

В София 10-хилядно шествие премина от министерството на икономиката, енергетиката и туризма до Народното събрание, където протестиращите се съединиха с друга голяма група демонстранти.

Всички носят плакати с надписи "Без бандити във властта!" "Не на монополите!", "На бунт срещу високите сметки" и скандират "Мафия!".

ИТАР-ТАСС изброява и исканията на протестиращите: национализация на монополите на енергийния пазар - чешката компания ЧЕЗ, както и ЕВН и Енерго про, подобряване на икономическия и социален климат в страната и коренна промяна на политическата система.

Десетки хиляди българи излязоха на протест срещу бедността и корупцията и с искания за контрол на гражданското общество над институциите, съобщава АФП.

По оценка на агенцията в София са преминали осемнадесет хиляди протестиращи с развети национални знамена и скандирания "Мафия!", "Партиите-вън!", "Много сме - силни сме!" и голям плакат, прокламиращ "Единство срещу разграбването!"

АФП отбелязва, че появата на президента Росен Плевнелиев пред демонстрантите е била посрещната със освиркване, докато той им благодарил за "активната им гражданска позиция".

Агенцията уточнява, че днес в страната е имало демонстрации в тридесетина града, като най-многобройните са били във Варна и Пловдив с искания за нова конституция, гарантираща по-активно участие на гражданското общество в институциите на държавата.

Десетки хиляди българи излязоха по улиците на 40 български града и големи населени места, за да протестират срещу високите цени на тока, енергийните монополи и политиката на правителството, съобщава РИА Новости.

Протестите, повод, за които станаха високите цени на тока, се провеждат вече две седмици в редица крупни градове, посочва руската агенция, цитирана от БГНЕС.

На днешния митинг в София излязоха около 10 хиляди души. Протестите са мирни и няма данни за сблъсъци с полицията, коментира РИА Новости.

Българските медии съобщават, че демонстрантите са се погрижили да създадат своя организация, която да не допуска възможни актове на насилие и провокации. Те не са допускали хора, които са криели лицата си с маски.

Българските граждани не желаят допускането на провокации, заради които уличните протести могат да се превърнат в сблъсъци, посочва руската агенция.

В град Варна на митинга край сградата на енергийната компания "Енерго-Про" са се събрали около 40 хиляди души, отбелязва РИА Новости.

Протестната вълна, която започна в страната заради рязкото повишаване на цените на тока, принуди премиерът Бойко Борисов да обяви, че подава оставка на правителството си.

По-рано той беше обещал да намали цените на тока с 8%. Парламентът одобри неговата оставка в четвъртък, припомня руската агенция.

След оставката на Борисов България ще бъде управлявана от служебно правителство до новите избори. Има различни версии, кой може да го оглави.

Българските медии предполагат, че това може да е председателят на парламента Цецка Цачева.

В четвъртък се появиха версиите, че временното правителство може да бъде оглавено от финансовия министър Симеон Дянков или директора на БНБ Иван Искров, пише още РИА Новости.

#оставка на правителството #министър-председател на България #Бойко Борисов #България #Енерго-Про #ЕВН #ЧЕЗ #Пловдив #Варна #София #протест #Иван Искров #Цецка Цачева #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »