Плевнелиев към патриарх Неофит: Да се помолим за ценностната система на нацията

Плевнелиев към патриарх Неофит: Да се помолим за ценностната система на нацията
Плевнелиев пожела на патриарх Неофит мъдрост и успех в името на нацията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Обръщам се към вас с надежда и очакване, очакването на всеки български гражданин, че избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, за зазидания, за вяра в демократичните ценности, в християнските ценности", обяви президентът Росен Плевнелиев на официалната церемония по интронизация на новия български патриарх Неофит.

„С божието благоволение свободен, достоен и мъдър да пребъде нашият нов патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си и Бог да му даде сили да ни води по правилния път", каза още държавният глава, цитиран от БГНЕС.

„Българската църква доказа какви ярки измерения намира, над какви чудовищни трудности надделява духовната сила", посочи президентът.

„Българският извод на ценности е бистър и непресъхващ. За българите е незаменима ролята на християнските учители и духовници за съхранението на държавността и на националната духовна сила и идентичност", продължи речта си Плевнелиев.

„Опази ли се сърцето на българското православие и неговите институции е въпрос, на който само вярващите миряни могат да търсят и да намерят, и да дадат отговор", каза още президентът.

По думите му сърцето на църквата е способността за единение и съпричастност към живота на българите, истинско познание за надеждите им, грижа за вярата им.

„Днес на българския патриарх е отредено със скромност и съзнание за дълг да спечели искрената почит на християните и на цялата общественост. Очакваме да допринася за православното единство и укрепването на вярата и уважението, да съхранява целостта на Българската православна църква", продължи Плевнелиев.

„Нека гражданската енергия, която виждаме днес по улиците, доведе до повече свобода и доверие. Нека запретнем ръкави и работим за справедлива държава със солидарно общество. Да се обединим за добро и просперитет, които само всички ние можем заедно да изработим", каза президентът.

Той пожела на патриарх Неофит мъдрост и успех в името на нацията.

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов не присъства в катедралния храм "Св. Александър Невски". Словото от неговото име прочете вътрешният министър в оставка Николай Младенов.

#патриарх Неофит #Росен Плевнелиев #Президент на България #Бойко Борисов #министър-председател на България #Николай Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »