Ройтерс: Българските протести ескалираха

Ройтерс: Българските протести ескалираха
За много хора капката, която преля чашата, се оказаха високите сметки за ток, които драстично бяха увеличени в последния месец, коментира Ройтерс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: Ройтерс; Автор: Цветелина Цолова, превод: БГНЕС

Десетки хиляди души в цяла България излязоха на протести срещу високите сметки за ток, както и за промяна на правила на изборите.

Общественото недоволство срещу монополите в страната от Европейския съюз, принудиха кабинета на премиера Бойко Борисов да подаде оставка и това да доведе страната до предсрочни избори през месец май.

Независимо че правителството на Борисов успя да доведе до фискална стабилност, откакто взе властта през 2009 година, "затягането на коланите" доведе до спиране на растежа и увеличаване на безработицата.

Оставката му миналата седмица не успокои протестиращите, които не се примиряват с ниския жизнен стандарт в страната, като в момента партията на експремиера Борисов и опозицията на социалистите са се "хванали за врата" преди новите избори.

За много хора капката, която преля чашата, се оказаха високите сметки за ток, които драстично бяха увеличени в последния месец.

Средната заплата в страната е около 400 евро на месец, докато пенсиите са по-малко и от половината на тази сума.

Гневът на хората ескалира към електроразпределителните компании като ЧЕЗ, Енерго-Про и австрийската ЕВН, които са единствените електроразпределителни на ток в страната от 2004 година насам.

С лозунги "Борим се за нормален живот", "Долу монополите" и развети български знамена, над 10 хиляди души протестираха само в столицата София. "От години политиците отказват да наложат строг контрол над монополите. Това трябва да спре", каза 54-годишната Ирена Митова.

Демонстрации има в още около 40 града в страната, като по около 15 хиляди човека протестират в Пловдив и във Варна, втория и третия по големина градове в България.

Отделни, по-малки протести има срещу образователната система, която, според тях е, че младите хора не са подготвяни компетентно за пазара на труда.

Президентът на страната Росен Плевнелиев, който ще определи служебното правителство до изборите, се срещна с протестиращите като ги увери, че исканията им ще бъдат чути.

Разпускане на този парламент, съставяне на служебно правителство, да не се допуска някоя партия да състави правителство, виновниците за кризата и за монополите да бъдат наказани, политическите партии да спрат да получават държавна субсидия.

Това са част от исканията на протестиращите.

#София #протест #Бойко Борисов #министър-председател на България #оставка на правителството #Росен Плевнелиев #Президент на България #ЧЕЗ #Енерго-Про #ЕВН #Пловдив #Варна #служебно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"