Благоевград поиска разследване на кабинета „Борисов"

Благоевград поиска разследване на кабинета „Борисов"
Протестиращите в Благоевград поискаха пълно разследване и за предишните правителства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пълно разследване дейността на кабинета в оставка на Бойко Борисов за всички сключени правитазационни сделки, концесии, облигационни заеми и усвоените средства от еврофондовете и заменки, поискаха на митинга в Благоевград.

Над 3 000 се събраха на площада пред общината в деня на националния протест, след което проведоха мирно шествие по централните улици на града, съобщи БГНЕС.

На кръговото кръстовище до полицията, група протестиращи, които са от фенклуба на Пирин поискаха да тръгнат и блокират ГП Е-79.

С думите: "не се поддавайте на провокации, следвайте определения маршрут", водачите на протеста успяха да ги разубедят.

Пред клиентския център на ЧЕЗ множеството скандира "мафия, мафия", един от прозорците на сградата бе пукнат от хвърлен вероятно през нощта камък.

Лидерът на митингите Людмила Манова обяви, че дава една седмица срок за изпълнение на исканията, които бяха приети вчера на трите кръгли на инициативните комитети в цялата страна.

В противен случай ще се премине към гражданско неподчинение, предупреди тя.

"Моите уважения към Андрей Слабаков, но няма да му позволим да яхне протеста. Искам да се извиня за това, че вчера реагирах импулсивно. Сред тези имена има и уважавани хора, но въобще да не си мислят, че ще станат глас на този народ, който е по площадите и улиците в градовете", обяви Манова.

„Те един път не излязоха с протестиращите, къде бяха всички тези уж уважавани хора досега, защо не застанаха те първи пред нас", попита Манова.

Хората настояха за незабавна среща с президента, която да се излъчва на живо при пълна прозрачност, за провеждане на национална кръгла маса и за разсекретяване на договорите с монополите.

Освен това те искат президентът или парламентът да наложи мораториум върху декемврийските сметки за ток, както и разпускане на ДКЕВР с търсене на наказателна отговорност на управлявалите го до този момент.

В държавните регулаторни органи да има и 50% гражданско участие, настояват още от стачния комитет.

Другото условие е да се направи пълно разследване на Министерски съвет от 2009 г. насам на сключените приватизационни сделки, концесии, облигационни заеми, усвояване на еврофондовете и заменки.

След това същото и за предишните правителства, уточни Манова.

Протестиращите настояват и за незабавно въвеждане на електронно правителство.

#Благоевград #протест #Людмила Манова #Андрей Слабаков #Бойко Борисов #министър-председател на България #оставка на правителството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »