92 от 138 гласа са нужни за избор на патриарх на 1 тур

A A+ A++ A

За да бъде избран патриарх на първи тур е необходимо за един от кандидатите да гласуват поне 92 делегати на Патриаршеския избирател събор, обясни Наместник-председателят на Св. Синод митрополит Кирил.

На събота присъстват общо 138 делегати, а за да бъде избран патриарх на първи тур са нужни 2/3 от гласовете на присъстващите, което прави точно 92 гласа.

Ако все пак се стигне до втори тур на балотаж отиват двама кандидати, а патриарх ще стане онзи от двамата, който събере най-много гласове.

Старозагорският митрополит Галактион, който е част от митрополитската тройка за избор на патриарх, няма да дойде днес на Събора, предаде информационна агенция БГНЕС.

Старозагорският митрополит Галактион е болен и е с тежка бронхопневмония. Запознати с делата на БПЦ коментираха вчера, че дори и да е болен това не би могло да попречи на Патриаршеския избирателен събор. В случай, че бъде избран Галактион ще трябва да дойде за интронизацията си.

Неделя е денят на избора на патриарх. Тримата кандидати за патриарх са митрополитите Гавриил, Неофит и Галактион.

В деня на избора на патриарх ще бъде отслужена Утреня и Божествена св. Литургия с особените прошения, предвидени при откриване на Църковен събор в Синодалния параклис "Св. цар Борис". На богослуженията в параклиса на Синодалната палата се черкуват наместник-председателят на Св. Синод, епархийските митрополити – членове на Св. Синод, архиереите на БПЦ – БП, делегатите - членове на ПИЦС и синодални служители. След това ще бъде отслужен кратък молебен при откриването на Събора. Молебенът ще отслужи Наместник-председателят на Св. Синод митрополит Кирил. Избира се Избирателно бюро, членовете на ПИЦС се връщат в Синодалната палата и започва изборът с тайно гласоподаване. След преброяване на бюлетините се обявява кой от тримата кандидати е събрал най-много гласове и се подписва Акт-изложение за протичането на избора в Кондиката на Св. Синод.

На церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх в катедралния храм "Св. Александър Невски" ще присъства президентът Росен Плевнелиев.

Българският патриарх Максим почина на 6 ноември миналата година в болница Лозенец.

#патриарх #БПЦ #Българска православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"