Местан пристигна в Кърджали за форум за майчиния език

Местан пристигна в Кърджали за форум за майчиния език
Местан пристигна в Кърджали на форум за майчиния език и доведе със себе си турски дипломати. Снимка: БГНЕС.
A A+ A++ A

В пика на политическата криза лидерът на ДПС Лютви Местан пристигна в Кърджали на форум за майчиния език и доведе със себе си турски дипломати, предаде БГНЕС.

Местан, посланикът на Турция в България  Исмаил Арамаз и генералният консул в Пловдив Шенер Джебеджи, както и депутатите от ДПС Ремзи Осман, Неджми Али и Гюнер Сербест бяха посрещнати на крака и с бурни овации от претъпканата зала в Дома на културата.

Участниците във форума се обединиха около декларацията с искането майчиният език да бъде признат от българското законодателство за общообразователен предмет.

Те настояват неговото изучаване да не бъде регламентирано от подзаконов нормативен акт, а от закон. Т

Този закон трябва да премахне всички ограничения за организиране на обучението по майчин език. В текста на документа се подчертава още, че разработването и финансовото обезпечаване на учебниците по майчин език трябва да бъдат приравнени към тези за общообразователните предмети.

В същия документ обаче се посочва, че докато през учебната 1992-1993 г. турски език са изучавали 114 000 деца от етноса, сега числото им е под 7 000 души.

Темата на дискусията бе "Проблеми на изучаването на турския език в България". Във форума в Кърджали участваха преподаватели по турски език от цялата страна, кметове на общини със смесено население, съветници.

#ДПС #Лютви Местан #Кърджали #форум #турски език #Ремзи Осман #Неджми Али

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »