30 организатори в Сливен деклариха, че не членуват в партии

30 организатори в Сливен деклариха, че не членуват в партии
На срещата техническите организатори на протестите обсъждат исканията на всеки град поотделно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Срещата в Сливен на техническите организатори на протестите срещу монополите започна с подписване на декларация, че присъстващите не са членове на политическа партия, предаде "Дарик".

Един от дошлите не подписа декларацията и напусна събирането, като бе аплодиран от своите колеги. След няколко часа четирима от организаторите бяха изведени с полиция.

„В последния един месец аз се гордея, че съм българин. Такова единство, разбирателство и такава взаимопомощ България не е виждала от години. Всички сте усетили вече, че държавният апарат не се задейства. Днес ние или ще тръгнем напред, или ще се провалим с гръм и трясък", заяви един от организаторите. Той призова: „Нека днес пренебрегнем егото си, нека бъдем единни, нека днес бъдем България!"

Покана за участие в днешната среща са получили представители на всички градове в страната, в Сливен се събраха около 30 технически организатори на протестите. Преди началото на срещата бе съобщено, че има хора, които се опитват да разделят протестиращите и, според организаторите, това е станало след като президентът Росен Плевнелиев е съобщил, че ще приеме лица от протестиращите.

Бе коментирано и изявлението на президента, че ще присъства на протеста в неделя в София. Организаторите заявиха, че не са против, но искат да се осигури охрана, тъй като се притесняват, че ще има провокатори на митинга, където се очаква да присъстват над 20 000 души.

„Провокаторите няма да бъдат от нас", категорични са те.

На срещата техническите организатори на протестите обсъждат исканията на всеки град поотделно. Има представители на 25 населени места - Добрич, Русе, Перник, Сливен, Пазарджик, Враца, Плевен, Смолян, Пловдив, Габрово, Нови пазар, София, Девня, Кюстендил, Ловеч, Бургас, Ямбол, Кубрат, Исперих, Шумен, Разград, Варна, Карнобат, съобщи Ангел Славчев, един от участниците в протестите, представител на София. Поканени са всички градове и тези, които не са в Сливен е заради финансови причини, но те са изпратили исканията си, които също ще бъдат разисквани, добави той.

„Докато тече срещата разбираме, че има спекулации относно провеждането й, но смятаме, че тя е достатъчно легитимна", каза още той и допълни, че за съжаление не се е осъществила видеовръзката по скайп с провеждащата се в София кръгла маса, но приветства действията на участващите там.

На срещата в Сливен се търси начин за обединение, върви се в тази посока и по-късно ще се излезе с общи искания, обявиха присъстващите. Обсъждат конкретни неща - как да вървим срещу монополите, начинът на действие по-нататък за развитие на държавата. Исканията, около които всички участващи в срещата са се обединили до този момент, са: мажоритарен вот за цялото Народно събрание; носене на персонална отговорност за действията не само от депутатите, но и от министрите; право депутатите да бъдат отзовавани.

#Сливен #среща #протести #протестиращи #Добрич #Русе #Перник #Сливен #Пазарджик #Враца #Плевен #Смолян #Пловдив #Габрово #Нови пазар #София #Девня #Кюстендил #Ловеч #Бургас #Ямбол #Кубрат #Исперих #Шумен #Разград #Варна #Карнобат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"