Кардинал Тарчизио Бертоне ще стане временен папа

Кардинал Тарчизио Бертоне ще стане временен папа
Най-вероятно ще има нов папа до католическия Великден, който тази година се празнува на 31 март. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кардиналът камерлинг Тарчизио Бертоне ще стане след оттеглянето на Бенедикт XVI временен папа, натоварен да управлява църквата до избирането на нов папа, но със значително ограничени правомощия, предаде БГНЕС.

Думата "камерлинг" е производна от италианската "камера" и означава управител. Това е чисто административна длъжност, която придобива значение само при смъртта или оттеглянето на папа.

Според апостолическата конституция, въведена през 1996 г. от Йоан Павел II, всички високопоставени лица от "правителството" на Римокатолическата църква т.е. Римската курия, трябва да подадат оставка при смъртта на папата. Правилото се отнася и при оттегляне на папа. Единствен кардиналът камерлинг остава на поста, за да движи текущите дела на църквата.

Новият глава на Римокатолическата църква ще бъде избран не по-рано от 15 март.

Решението за датата е в правомощията на кардиналите, които ще се съберат в конгрегации още в деня след оттеглянето на папата.

Папа Бенедикт ХVІ обяви, че се оттегля от своя пост заради здравословното си състояние, напредналата си възраст и липсата на сили да изпълнява задълженията си.

Най-вероятно ще има нов папа до католическия Великден, който тази година се празнува на 31 март.

#Тарчизио Бертоне #Бенедикт XVI #римокатолическа църква #Йоан Павел II #оттегляне #папа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"