Чиновници виновни за „вандализма“ срещу прилепите

Чиновници виновни за „вандализма“ срещу прилепите
Огромната тревога на експертите и природозащитниците е заради пораженията, нанесени в Деветашката пещера след снимките на част от филма „Непобедимите 2“. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Щетите, нанесени на популацията от прилепи в Деветашката пещера, са сравними с „вандализъм“ и Министерството на околната среда и водите е отговорно за тях, според зоолог.

„Чиновници от МОСВ нарушиха законите на страната и допуснаха вандализъм спрямо прилепите в Деветашката пещера, разрешавайки на екипа на филма „Непобедимите 2“ два месеца да шетат в нея и около нея с багери, тирове, тежки съоръжения при неописуем шум“, заяви днес зоологът ст.н.с. Владимир Бешков в Националния природонаучен музей, предаде БГНЕС.

Темата на дискусията в музея бе „Защо МОСВ прикрива нарушенията, допуснати при снимките на филма „Непобедимите 2“ в Деветашката пещера“ и по нея изложиха експертни становища учени и природозащитници от Европейската федерация по спелеология, Организация „Зелени Балкани“ и Центъра за изследване и защита на прилепите към БАН.

„Дори пред входа на пещерата има заповед, която трябва да се спазва от всички български граждани, да не говорим за клаузите в Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие“, подчерта Бешков.

А „идват кинаджии от другия край на света, внасят тежки декори, шетат багери и тирове, някой от нашите чиновници казва Yes! и разрешават това безумие“, възмути се Бешков.

„Безумно е, защото пещерата е природна забележителност и защитена територия, а тия чиновници не просто трябва да бъдат наказани, а направо уволнени“, гневи се зоологът.

Според него „грехът“ е на МОСВ и на поделението им в Плевен.

„Това е вандализъм, който е допуснат и Европа трябва да се намеси“, каза той, като отиде и по-далече в изказването си, говорейки за „робското, лакейско чувство, което ни вреди“.

Огромната тревога на експертите и природозащитниците е заради пораженията, нанесени в Деветашката пещера след снимките на част от филма „Непобедимите 2“, които са продължили една седмица, но два месеца близо е продължила техническата подготовка за тях.

Прилепите в пещерата са били подложени на огромен стрес от машините и хората, изглеждат видимо изтощени, пресъхнали са и в края на зимата могат да започнат да падат като круши.

Има и няколко хиляди изчезнали от тях, без до момента да са изяснени точните причини.

От МОСВ са направили формална проверка, в която не са констатирани нарушения на закона, с изключение на изсечената растителност около пещерата.

Възмущението на природозащитниците е голямо, защото такова чудо на природата като Деветашката пещера няма в цяла Северна Европа, според Добрин Добринов от „Зелени Балкани“.

За случая те вече са алармирали международни институции, които от своя страна са информирали и ЕК, която е започнала пилотно разследване.

#„Непобедимите 2“ #МОСВ #Министерството на околната среда и водите #зоолог #прилепи #Деветашката пещера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници