Русия опрощава 30 млрд. долара дълг на Куба

A A+ A++ A

Руският премиер Дмитрий Медведев приключва в петък посещението си в Куба със споразумение, опрощаващо около 30 милиарда долара от дълга на страната към Москва.

То бе подписано в четвъртък от зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков и вицепремиера Рикардо Кабрисас. С него се уреждат дългове по кредити от времето на бившия СССР.

По думите на министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров до края на годината ще се определи колко точно ще е сумата, подлежаща на преструктурирано изплащане в следващите 10 години.

Източници от делегацията обясниха за московския в."Ведомости", цитиран от „Дневник", че ще бъдат отписани около 90% от 35-те милиарда долара кубински дълг. В замяна кубинската авиационна компания купи на 10-годишен финансов лизинг няколко руски самолета  АН-158, Ил-96-400 и Ту-204 на обща сума 650 милиона долара.

Преди Куба делегацията беше в Бразилия, където не се сбъднаха руските надежди да се подпише покана към руснаците да участват в конкурс за строителство на четири ядрени централи в замяна на отмяна на руското ембарго върху бразилското свинско.

В интервю за кубинските медии премиерът Медведев заяви, че Латинска Америка е район на стратегически интерес за Русия. "Това е бързо развиващ се район с много добри икономически възможности и в същото време имащ своите проблеми, които бихме могли да решаваме заедно", каза той.

#Сергей Рябков #Русия #Куба #Дмитрий Медведев #Бразилия #министър-председател на Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"