Константин Пенчев: Не са ми предлагали да ставам служебен премиер

Константин Пенчев: Не са ми предлагали да ставам служебен премиер
В една европейска държава не е възможно да няма никакви партии, категоричен е омбудсманът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма отправено официално предложение към мен да заема поста служебен премиер на страната, обяви омбудсманът Константин Пенчев по повод появилата се информация, че ще бъде предложен да заеме поста на министър-председател на България в евентуално служебно правителство.

„Нека да оставим президента на спокойствие да си свърши конституционните задължения и да номинира този, когото намери за добре. Не ми е работа да посочвам кандидати за министри и премиери“, каза Пенчев пред Би Ти Ви, цитиран от „Фокус“.

По думите му оставката на правителството на Бойко Борисов ще забави процесите в страната с 3-4 месеца.

„Като омбудсман ще продължа да правя тези законодателни промени, които са възможни, за да се подреди малко повече държавата. Ще продължим тази дълга и мъчителна борба, за да я докараме до някакъв успех“, посочи омбудсманът.

„Имаме оставка на правителството, отказ на политическите сили да вземат мандата, при това положение президентът трябва да разпусне НС, да насрочи избори и да назначи служебен кабинет“, уточни Пенчев.

Той подчерта, че в една европейска държава не е възможно да няма никакви партии.

На въпрос как ще коментира исканията на протестиращите за свикване на Велико народно събрание омбудсманът посочи, че вероятно ще трябва да преминем и през него, но „трябва да сме много добре подготвени и да знаем точно какво искаме да направи това събрание“.

#Константин Пенчев #омбудсман #служебно правителство #Бойко Борисов #министър-председател на България #оставка на правителството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници