ГЕРБ в челен сблъсък с БСП в 59 общини

ГЕРБ в челен сблъсък с БСП в 59 общини
Двама противоречиви кандидати, Веселин Марешки (вляво) и Кирил Йорданов (вдясно), са в битка за кметския стол във Варна. Снимка: Vnews
A A+ A++ A

Кандидати за кметове на управляващата десноцентристка партия ГЕРБ се изправят в пряк сблъсък с кандидати на БСП в 59 общини на втория тур на местните избори в неделя, 30 октомври.

Общините, в които ще се проведе балотаж за местния вот на 30 октомври, са 172.

В останалите 92 общини избори за кмет няма да има в неделя, тъй като там местната власт е избрана още на първия тур на 23 октомври.

В неделя ГЕРБ ще се изправи срещу БСП в 59 общини, а срещу ДПС – в 9. БСП и ДПС ще се срещнат на балотажа в три общини – Тервел, Ситово и Айтос.

РЗС и ГЕРБ ще оспорват кметския пост на три места – Ракитово, Калояново и Бойчиновци.

В останалите общини балотажите са предимно между ГЕРБ и ляво-десни корпоративни или местни политически формирования.

СДС нямат нито един балотаж самостоятелно, а Синята коалиция има само два балотажа в национален мащаб. В останалите са в широк коалиционен формат, в който влизат ОДС, ВМРО–БНД, ВМРО–НИЕ, Социалдемократи, ДПС, НДСВ и други местни партии.

Нито един общински кмет от „Атака“ не е избран на първи тур в цялата страна, а партията ще има само един балотаж – в община Кресна.

На практика партията на Волен Сидеров може да се окаже без нито един свой представител в Националното сдружение на общините.

18 от 172-те общини, избиращи кметове на втори тур, са областни градове, след като на първи тур кметове бяха избрани в София, Бургас, Габрово, Добрич, Пазарджик, Кюстендил, Кърджали, Монтана и Шумен.

Кирил Йорданов и Веселин Марешки ще премерят сили на балотажа на местните избори във Варна.

Четвъртия мандат на кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов, досега избранник на БСП, са подкрепили 30% от гласоподавателите на първия тур. За съперника му – аптечния бос Веселин Марешки, са гласували 21,3%. Във Варна преднината на борещия се за четвърти мандат Кирил Йорданов (този път от ГЕРБ) изглежда убедителна – 40 808 гласа за него и 25 084 души за независимия Веселин Марешки.

В Пловдив на балотаж са Иван Тотев от ГЕРБ – 35.6%, и Славчо Атанасов, досегашният кмет от ВМРО-НИЕ – 27.6%, от първия тур на местните избори.

Кандидатите на ГЕРБ Даниел Панов (33.5%) и на БСП Николай Илчев (22.4%) отиват на балотаж за кметското място в община Велико Търново.

В Стара Загора един срещу друг излизат Живко Тодоров от ГЕРБ с 45% и Бойчо Биволарски от БСП с 19%.

Росица Янакиева от БСП с 44% и Ирена Соколова от ГЕРБ с 36% ще се борят за гласовете на избирателите в Перник на балотажа в неделя, 30 октомври.

В Благоевград на балотаж от ГЕРБ е Атанас Камбитов, когото са подкрепили 40.86% от избирателите, и Емил Костадинов от БСП, подкрепен от 21.75%.

Интересен е вторият тур в Сливен, където генерал Кольо Милев от БСП и Йордан Лечков, издигнат от ГЕРБ, отиват на балотаж за избор на кмет на община Сливен. За генерал Милев са гласували 28.55% от избирателите в Сливен, а за досегашния кмет Лечков, който се кандидатира за трети мандат, са дали глас 26.06% от избирателите.

В Смолян на балотаж отиват кандидатът на БСП за трети мандат Дора Янкова с 41,33% срещу 40,84% за Николай Мелемов от ГЕРБ.

В община Русе кандидатът за кмет от ГЕРБ Пламен Стоилов с 44.18% ще се бори с Искрен Веселинов, Синята коалиция, подкрепена от ВМРО, с 18.89%.

Във Видин дистанцията е само 473 гласа, но този път в полза на кандидата на ГЕРБ Владимир Тошев пред Герго Гергов от БСП.

#балотаж #местни избори #президентски избори #избори 2011 #избори #общини #ГЕРБ #БСП #СДС #Атака #ДПС #РЗС #Синята коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"