Дайнов: Изходът след падането на Тялото Борисово е възстановяване на Тялото Политическо

Дайнов: Изходът след падането на Тялото Борисово е възстановяване на Тялото Политическо
За да има траен ред, властта в модерните страни е максимално разпръсната из обществото, смята Евгений Дайнов
A A+ A++ A

Няма нищо по-опасно от събирането на всички власти в една. А още по-опасно е събирането на всички власти в едно човешко тяло, пише политологът Евгений Дайнов във вестник „Дневник“.

„И няма по-грозна и стряскаща публиката гледка от падането на такова тяло. Това видяхме с оставката на Тялото Борисово. Властта, овеществена в едно – макар огромно – тяло, счупи тялото. С което отново се убедихме в правотата на тезата, изказвана от всички прозорливи мислители от Марк Аврелий до Лорд Актън – че тежестта на властта е прекалено голяма, за да бъде носена от един човек. Счупва човека и така счупва себе си. Счупвайки себе си, счупва реда в обществото.

Точно това счупване усетиха всички; и затова на практика не виждаме триумфиращи физиономии, както беше в предишните пъти, с падането на Живков, Младенов, Луканов, Виденов. Напротив – доминиращото обществено настроение след оставката на Тялото е:
„Ами сега?“.

За да има траен ред, властта в модерните страни е максимално разпръсната из обществото. Не само трите основни власти са разделени. Парчета власт има и другаде – в медиите, гражданското общество, местните общности, партиите, църквата, финансовите борси и пр. При тази конструкция властта е изградена като къщичка от „Лего“ – от много парченца, всяко от които си има собствена форма и граници и влиза на определено място в общата конструкция. Всяко парченце си върши работа в крепежа на цялото, а когато някое парче се счупи, това не срутва всичко. Парченцето се вади, ремонтира се – или се заменя с ново – и се слага обратно в конструкцията. Тя остава“.

#Евгений Дайнов #Бойко Борисов #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"