Екатерина Михайлова видя изход от кризата в предсрочни избори

Екатерина Михайлова видя изход от кризата в предсрочни избори
Винаги когато има криза и тя не може да бъде решена, решението се оставя на суверена, на избирателя, заяви Екатерина Михайлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изходът от създалата се криза са предсрочни парламентарни избори, твърди зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

Тя припомни идеята на Синята коалиция за експертен кабинет, който да реши поне част от проблемите на хората.

„Това можеше да стане само ако има съгласие сред всички. Такова не се очертава. При това положение изходът са предсрочни парламентарни избори. Винаги когато има криза и тя не може да бъде решена, решението се оставя на суверена, на избирателя“, обясни Екатерина Михайлова, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.

Според нея със служебен кабинет практически не се решава нито един от проблемите на хората, които излязоха на улиците и искаха конкретни решения. По думите й до избора на нов кабинет в държавата ще останат само неработещи институции, който няма да решат проблемите.

„Голямото политическо искане е изпълнено, няма да бъдат изпълнени управленските решения“, заяви Михайлова и припомни, че до предсрочни избори трябва да бъдат извървени много стъпки.

„Трябва да се гласува оставката на премиера в парламента, след което президентът трябва да насрочи консултации с парламентарните групи. След тях следва възлагане на мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група – в случая на ГЕРБ. Ако те не съставят правителство, се възлага мандат на втората по големина парламентарна група – на БСП в този парламент. Ако и те не съставят правителство, се възлага мандат на някоя от следващите групи – президентът тук има правото да избере на кого да възложи мандат. Ако и третата група не успее да състави правителство, парламентът се разпуска, насрочват се избори и се назначава служебно правителство“, обясни процедурата зам.-председателят на парламента.

Тя определи като нереална възможността Бойко Борисов да сформира втори кабинет на този етап.

#Борисов #оставка #Бойко Борисов #Екатерина Михайлова #Синята коалиция #предсрочни избори #служебно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници