България избира, рунд втори

България избира, рунд втори
Плевнелиев и Попова се изправят срещу Калфин и Данаилов. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Днес българските граждани избират на втори тур на президентските избори измежду кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев и на БСП Ивайло Калфин.

На първия тур, на който се явиха 18 президентски двойки, предложени от партии и коалиции, кандидатът за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев спечели 40,11% от гласовете на избирателите, а Ивайло Калфин – кандидат на БСП – 28,96%.

Кандидатската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев – Маргарита Попова взе 1 349 380 гласа, а Ивайло Калфин – Стефан Данаилов – 974 300. Избирателната активност беше 51.82%.

В 172 общини, включително 18 областни центрове, се провежда втори тур на изборите за кмет.

Борбата за кметския пост ще се решава във Варна, Пловдив, Плевен, Смолян, Перник, Ловеч, Велико Търново и Русе. Балотаж ще има още в Разград, Ямбол, Сливен, Силистра, Търговище, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Враца и Видин.

Във Варна за кметския пост се борят Кирил Йорданов от ГЕРБ и бизнесменът Веселин Марешки, издигнат от местна коалиция.

В Пловдив на балотаж са областният управител Иван Тотев и досегашният кмет Славчо Атанасов, подкрепен от ВМРО-БНД и БСП.

В Плевен един срещу друг се изправят Димитър Стойков от ГЕРБ и досегашният кмет Найден Зеленогорски.

В Разград борбата е между Денчо Бояджиев и Валентин Василев. В Перник в надпреварата за кметския стол участват представителки на нежния пол – досегашната кметица Росица Янакиева от БСП и Ирена Соколова от ГЕРБ.

Кметското място в Сливен си оспорват на втори тур Кольо Милев и Йордан Лечков. На балотаж в Смолян се срещат Дора Янкова и Николай Мелемов.

11 744 избирателни секции отвориха врати в България в 6.00 часа на 30 октомври.

Секциите в чужбина са 161 в общо 58 държави. Там избирателите ще могат да дадат гласа си само за президент и вицепрезидент.

Първи гласуваха българиге, които се намират в Нова Зенландия, Австралия и Източна Азия. Последни по часова разлика ще гласуват българските граждани в Канада и САЩ.

Изборният ден приключва в 19.00 часа. Ако към 19.00 часа има опашка от чакащи гласоподаватели пред някоя от избирателните секции, изборният ден в съответната секция може да бъде удължен, но не по-късно от 20.00 часа.

Централната избирателна комисия напомня, че гласуването в бюлетините в президентските и местните избори ще бъде валидно само когато е със знак „Х“, изписан със синя химикалка върху квадратчето на избрания кандидат. Всички останали знаци правят бюлетината недействителна.

Урните са бъдат две. В едната се пускат бюлетините за избор на президент и вицепрезидент, а в другата - бюлетините, с които ще се гласува за местна власт.

Бюлетините за избор на президент и за местните избори се различават по своите гърбове, които са с различна цветна полиграфическа защита.

Преди пускането им в съответните урни на бюлетините трябва да има два печата, след което гласоподавателите се подписват в два отделни избирателни списъка.

Според правилата, ако гласоподавател покаже демонстративно за кого е гласувал, бюлетината се унищожава и не му се разрешава повторно гласуване.

При грешка избирателната комисия може да предостави само още една допълнителна бюлетина, без обаче да провери как е гласувано първоначално.

В изборния ден е забранена агитацията под всякаква форма.

По закон до края на изборния ден не се допуска поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която има избирателна секция.

До началото на изборния ден в изборните места не се допускат хора по никакъв повод. Не се разрешава паркирането на автомобили, както и оставянето на вещи без надзор в непосредствена близост до сградите, в които се провежда гласуването.

Забранява се обявяването на резултати от допитвания до общественото мнение по повод изборите.

#избори #избори 2011 #местни избори #президентски избори #Росен Плевнелиев #Ивайло Калфин #Георги Първанов #Президент на България #Бойко Борисов #втори тур #БСП #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници