Пресконференцията на Бойко Борисов (Обобщение)

Пресконференцията на Бойко Борисов  (Обобщение)
Промяната в закона за обществени поръчки вече е внесена в парламента, каза Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на деня ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет. Той уточни, че и трите електроразпределителни дружества вече са глобени, предаде Дарик.

Изявлението на Борисов бе направено след като час по-рано прокуратурата препоръча същата мярка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Държавното обвинение потвърди, че компанията е извършвала системни нарушения на лиценза, включително при отчитането на тока.

От 1 март може да се намали цената на тока с 8%, ако ДКЕВР поиска, каза още премиерът. „Вчера от Брюксел ни беше обърнато внимание, че всичко това, което казваме, е само препоръка към ДКЕВР, и се надяваме те да се съобразят“, обясни Борисов.

„Няма да съм аз този, който ще национализира ЕРП-тата“, заяви още Бойко Борисов. „Категорично съм против национализацията“, допълни той.

Промяната в закона за обществени поръчки вече е внесена в парламента, каза Борисов.

За разсекретяването на всички договори премиерът заяви, че това вече е направено. Ако нещо е останало ненаправено, в рамките на деня ще бъде направено, обеща Борисов. Има договори, които така са направени, че с всяко едно разтрогване следват неустойки. Който ги е подписал, да дойде и да даде обяснение, допълни министър-председателят.

Бойко Борисов призна, че назначението на Ангел Семерджиев за шеф на ДКЕВР е било грешка на ГЕРБ. Той припомни, че Семерджиев му бил препоръчан за поста от Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма.

„Надявам се, личната вина и отговорност на Ангел Семерджиев ще бъде призната в съда“, каза министър-председателят Бойко Борисов. В момента, в който излезе проверката на ЧЕЗ, аз съм уволнил Семерджиев, каза Борисов.

Той е говорил с председателя на КЗП и всички, които смятат, че са ощетени, могат да подадат колективен иск и ще им бъде направена проверка. Министър-председателят призова гражданите да сигнализират и при съмнения за манипулация на електромери от съседи.

„Има доста работа и криминална полиция - има електромери, които се манипулират. Понеже накрая трябва да излезе сметката - инкасаторите пипат едни електромери за сметка на други. Това, че са закупили трифазни електромери, които са на цената на 4-5, които ни вършат работа, ДКЕВР умишлено не са го хванали, отива като признат разход на сметката на потребителите“, обясни Борисов.

Всички политически сили в парламента трябва в рамките на ден-два да изберат целия състав или 2/3 от състава на ДКЕВР, призова още министър-председателят. Борисов поема отговорност 50% от квотата на ГЕРБ да са от граждански организации. Той призова и другите партии да направят същото.

На въпрос какви са задачите към Томислав Дончев и Лиляна Павлова, Борисов каза, че от Дончев се очаква да продължава да пази финансовата дисциплина. Това, което го правеше Дянков, трябва да го прави и той, обясни Борисов. „Дончев, Павлова и Добрев трябва да работят за икономиката. Аз нямам притеснения от политическите партии, а от ниските доходи“, каза още Борисов.

„Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях до края“, заяви Борисов. За нас беше по-изгодно да подадем оставка миналата година, когато водехме с 10%, уточни Борисов.

„На мен ми е по-мила държавата все още, не партията“, заяви премиерът. „Моята политическа отговорност аз съм я изпълнил“, изтъкна той.

#Бойко Борисов #пресконференция #Министерски съвет #ЕРП #ЧЕЗ #Станишев #Доган #ДКЕВР #прокуратура #доходи #сметки за ток #глоби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници