Да се направи международен одит на трите ЕРП-та, настоява експерт

Да се направи международен одит на трите ЕРП-та, настоява експерт
Международният одит ще извади нещата от ръцете на българската корупция, смята Зайкова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да се направи международен одит на дейността на трите електроразпределителни дружества в България, защото само така нещата ще излязат извън ръцете на българската корупция,  заяви независимият финансов експерт Мика Зайкова.

„Вълната на недоволство срещу високите сметки за електроенергия на потребителите, която прерасна в масови протести и блокади, е вследствие на дълго трупано напрежение, като декемврийските сметки са били капката, която е преляла чашата на търпение. Тази вълна на недоволство обаче е и чист гладен бунт, защото хората нямат пари. Не можеш да вземаш 250 лева пенсия или 300 лева заплата и да плащаш сметки по 500-600 лева, отбеляза финансовият експерт и определи сметките за изразходвана електроенергия като абсурдни“, каза Зайкова в интервю за Информационна агенция „Фокус“.

Според Зайкова недоволството на клиентите на ЕРП-та у нас поставя още въпроса „Как така се удвоиха и дори утроиха сметките на всичките електроразпределителни дружества“.

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране не е независим орган, а напротив - зависи изцяло от монополите и създава условия за корупционни практики, като нейното начало започва именно от приватизацията на самите електроразпределителни дружества, посочи финансовият експерт и добави, че енергетиката е низ от структури и самата приватизация трябва да започне от този, който произвежда, да мине през далекосъобщителната мрежа и чак тогава да стигне до ЕРП-тата.

Като още един проблем на държавата в отношенията й с ЕРП-тата Мика Зайкова посочи клаузата „гарантирана печалба от 11 на сто“ за дружествата, като и добавката за зелена енергия в микса на ценообразуването.

#финансов експерт #Мика Зайкова #протести #високи сметки #бунт #електроразпределителни дружества #България #ЕРП #Държавната комисия по енергийно и водно регулиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"