Вдигат паметник на Ангел и Павел в Катуница 40 дни след смъртта им

Вдигат паметник на Ангел и Павел в Катуница 40 дни след смъртта им
Курбан направиха жителите на Катуница за Ангел и Павел. Снимка: Дарик Нюз
A A+ A++ A

Жителите на с. Катуница ще издигнат през септември паметник на 19-годишния Ангел Петров, убит от приближен на ромския бос Кирил Рашков „Цар Киро“, и на 16-годишния му приятел Павел, който почина от здравословни усложнения по време на безредиците в селото.

В събота в Катуница направиха курбан в памет на прегазения от близки на цар Киро Ангел и приятеля му Павел.

Хората се помолиха никой от фамилия Рашкови никога да не се връща в Катуница, за да няма повече кръв и насилие, съобщи Plovdiv24.

След няколко дни се навършват 40 дни от смъртта на двете момчета. С парите, които жителите на селото събраха, ще бъде изграден паметник на Ангел и Павел.

Той ще бъде издигнат в тревната площ между лобните места на двамата, които са на десетина метра едно от друго. Около паметника ще има алея, малка градинка с пейки и чешма.

Освен роднини и близки, да почетат паметта на Ангел и Павел пристигнаха рокери и футболни фенове.

Раненият им приятел Петър Георгиев дойде с патерици на курбана за мир и в памет на приятелите му Ангел и Павел, съобщи „Под тепето“.

18-годишният възпитаник на пловдивското училище „Цар Симеон Велики“ ще се възстановява още няколко месеца от тежката травма на тазобедрената става, получена при инцидента през септември.

Безредиците в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември, след като там беше убит 19-годишният Ангел, което накара стотици разярени хора да щурмуват имотите на Кирил Рашков „Цар Киро“.

На 24 септември бунтът в Катуница взе втора жертва – 16-годишния Павел, който бе един от участниците в похода към махалата с именията на цар Киро.

Кирил Рашков и двама негови внуци са в ареста, а едва след инцидента, след десетилетия бездействие, различни държавни органи започнаха да търсят сметка за беззаконията на Рашкови.

#Катуница #Ангел Петров #Цар Киро #Кирил Рашков #роми #Пловдив #курбан #паметник #етническо напрежение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »