Дянков си отива уж заради забавените субсидии

Дянков си отива уж заради забавените субсидии
Министерство на финансите никога по никакъв начин не е обещавало, че това ще се изплати през месец януари, обясни Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на вицепремиера Симеон Дянков да забави субсидията на зърнопроизводителите с месец-два се посочва като официална причина за оставката му.

Министерството на финансите никога по никакъв начин не е обещавало, че това ще се изплати през месец януари, каза Дянков, цитиран от БНР.

В края на 2011 година Борисов заплаши Дянков с уволнение заради това, че се оплакал в медиите, че най-трудно се работи с министъра на земеделието Мирослав Найденов, припомнят от радиото.

През близо 4-годишната си кариера на вицепремиер и финансов министър той влезе в много конфликти.

Първият беше с академиците, след като заяви, че БАН не прави наука и че в БАН са „феодални старци“.

Последва противопоставянто му с президента Георги Първанов, когото нарече „млад милиардер“. Бюджетът на държавния глава беше орязан, което Първанов прие лично.

Дянков влезе в конфликт и с другия вицепремиер, Цветан Цветанов, покрай скандала с подслушаните и оповестени телефонни разговори на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Премиерът ги сдобри.

Финансовият министър обиди и депутати при приемането на бюджета за тази година, като каза, че „Опозицията е пияна и не е в състояние дори да си вдига ръката“. На следващия ден Дянков се извини.

Имаше и други конфликти за пари. Първо за пенсиите: „Ще се решава по коледно време, аз не съм привърженик на такава политика, тази година бюджетът върви по-добре от прогнозите, така че възможности има, но тези възможности могат да отидат в други ресори“.

После за майчинските: „Според мен това е правилният ход. Да се вдигат заплатите, от там да се вдига и заплащането на майчинството в първата година“.

И за лихвите по депозитите: „Просто една група хора, богати хора, и един вид доход досега не е облаган, което за мен е странно. Всички останали доходи от всички останали приходи всъщност се облагат с 10%. Винаги като говорим за равнопоставеност пред закона, тук се появява, че по-богатите хора всъщност плащат по-ниски данъци. Банковата система има огромен ресурс, този ресурс всеки месец се увеличава с около половин милиард лева в последните около 3 години. Ако имаш депозит от 20 000, на годишна основа ще плащаш 80 лева“.

#Мирослав Найденов #Цветан Цветанов #Георги Първанов #Симеон Дянков #Министър на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"