Нов кредитно-рейтингов оргазъм

Нов кредитно-рейтингов оргазъм
A A+ A++ A

Решението на международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ да потвърди кредитния рейтинг на България като стабилен доведе финансовия министър Симеон Дянков до екстаз.

Дянков се впусна да обяснява колко добре било това за България, как „най-радващата новина е, че има възможност Standard&Poor's да разгледа евентуално увеличаване на кредитния рейтинг, ако правителството продължи сегашните си структурни реформи и успее напълно да ги въведе в действие“.

А самото решение на „Стандард енд Пуърс“ било резултат освен от фискалната дисциплина на кабинета, но и от „току-що приетите от парламента реформи в областта на пенсионната система и структурните реформи в БДЖ“.

Бихме се посмели на тази обосновка на известния с фискалния си екстремизъм министър, ако нещата не бяха не само тъжни, но и твърде трагични. Да се хвалиш с „реформите“ в пенсионната система и в БДЖ, е като да се радваш, че синчето ти е останало само на три поправителни изпита тази година и са го скъсали само на два от тях.

Инак за кредитния рейтинг какво да кажем? Много ясно, че новината е положителна. Но изобщо не е достатъчно „възбуждаща“, че да ни докарва до подобен „кредитно-рейтингов оргазъм“.

Нови чужди инвестиции няма, икономиката буксува, връзките с властта стават ключови за правене на бизнес; за краха на образованието и здравеопазването дори не искам да споменавам; цели региони в страната са пълни с призрачни градове и села; пренаселената София прилича на африкански град; нацията се топи като майски сняг; ромите мизерстват и озверяват, а босовете им безчинстват, докато ги „интегрират“ с някакви безумно озаглавени официални документи; международното положение се усложнява, а управниците ни са геополитически глухонеми. А за някакви национални идеали, цели, достойнство – дори не сме и чували.

За сметка на това имаме стабилен кредитен рейтинг. Пък може и да ни го повишат. Но за да стане това, ще трябва да се „реформира“, „оптимизира“ и „приватизира“ каквото още се намери. Например да се хариже „БДЖ – Товарни превози“ като „Булгартабак“ или „Кремиковци“ едно време. А, да, и да се ликвидира БАН.

В екстаза на Дянков от съобщението на „Стандард енд Пуърс“ се включи и премиерът Бойко Борисов с неподправен, недодялан и непристоен коментар:

„Винаги да го вдигаш е по-добре, отколкото да ти пада рейтингът. Когато ти дават стабилна перспектива, на другите държави свалят рейтинга, това е поредна мъка за опозицията“.

Ха така! Хем „гъделичкаща“ сексуална конотация, хем удар по „опозицията“, каквато всъщност не съществува. И всичко това от един потвърден кредитен рейтинг.

За завършек ще си продължа скромната, но неприлична метафора: чини ми се, че до управленски „оргазъм“ от един нищо и никакъв потвърден рейтинг се стига само след голяма доза „мастурбация“ - т.е. един вид изнасилено и без връзка с реалното.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"