Симеон Дянков – поредният министър, подал оставка от кабинета "Борисов"

Симеон Дянков – поредният министър, подал оставка от кабинета "Борисов"
Дянков е поредният отишъл си министър от кабинета Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е поредният министър от кабинета на Бойко Борисов, подал оставка.

От Министерския съвет съобщават, че премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство.

Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.

С оставката на Симеон Дянков от началото на управлението на ГЕРБ от юли 2009 г. до днес са напуснали правителството общо 14 министри, 9 от тях уволнени, двама си смениха постовете, съобщава БГНЕС.

В края на януари 2013 година премиерът Борисов поиска оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов във връзка с извършената от Главния инспекторат на МС проверка във Фонд „Научни изследвания“ и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда. След това за поста бе назначен акад. Стефан Воденичаров.

Първият министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов Румяна Желева беше сменена с Николай Младенов.

Казусът с Желева възникна заради декларацията й при встъпването й в длъжност като външен министър през юли 2009 г., в която Желева е посочила, че 12 месеца преди назначаването й е била в управлението на „Етко-Шнайдерс“ ООД.

Аню Ангелов смени на поста министър на отбраната Николай Младенов, който стана външен министър на мястото на Румяна Желева.

Йорданка Фандъкова беше сменена от поста министър на образованието, след като стана кмет на София. На нейно място беше назначен Сергей Игнатов.

На мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова за министър на правосъдието беше назначена Диана Ковачева.

През май 2011 г. подаде оставка министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, който беше зам.-кмет по транспорта в СО, докато Борисов беше столичен градоначалник.

В Министерството на здравеопазването по време на управлението на ГЕРБ първият министър на здравеопазването Божидар Нанев беше сменен с Анна-Мария Борисова.

Божидар Нанев бе избран на 27 юли 2009 година. Няколко месеца по-късно, на 30 март 2010 година, той подаде оставка.

Д-р Стефан Константинов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков напуснаха правителството на 16 март миналата година.

Малко преди това Бойко Борисов заяви, че ще отстрани Стефан Константинов, ако не влезе в час. След едно масирано министерско посещение в Катар, начело с премиера, беше отстранен и Трайков.

Божидар Димитров пък се върна след скандал в Националния исторически музей и постът му на министър без портфейл беше закрит.

#Симеон Дянков #Бойко Борисов #Лиляна Павлова #Томислав Дончев #Сергей Игнатов #Стефан Воденичаров #Румяна Желева #Николай Младенов #Аню Ангелов #Йорданка Фандъкова #Маргарита Попова #Диана Ковачева #Александър Цветков #Божидар Нанев #Анна-Мария Борисова #Стефан Константинов #Божидар Димитров #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »