„Юрактив“: Сметките за ток запалиха България

„Юрактив“: Сметките за ток запалиха България
До сблъсъци между протестиращи и полицаи се стигна на протеста срещу монополите в София в неделя. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: „Юрактив“; Превод: БГНЕС

Десетки хиляди българи протестираха в над 20 града вчера срещу високите сметки за ток и призоваха премиера Бойко Борисов и дясноцентристкото му правителство да подадат оставки.

Протестиращите затвориха пътища и пътни отсечки, хвърляха яйца и бутилки срещу обществени сгради и изгориха сметките си за ток, някои скандираха „Мафия“".

Януарските сметки за ток предизвикаха масов гняв. Много българи казват, че не могат да платят сметките си, които са на средна стойност над 100 евро.

България има най-ниската средна заплата в ЕС от 387 евро на месец. Средната пенсия възлиза на 150 евро, а базовата пенсия е 76 евро.

Протестиращите обвиниха трите чуждестранни енергийни компании, че трупат огромни печалби и не се задоволиха с обяснението, че януари бил изключително студен месец.

Пазарът на електроенергия в България е разделен на три области, контролирани от чешките компания ЧЕЗ и Енерго-Про и от австрийската ЕВН. Страната приватизира електропреносната си мрежа по време на правителството на бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

Много българи заподозряха съучастничество между фирмите и правителството. По време на вчерашните протести под наслов „Да запалим монополите“ демонстрантите протестираха и срещу правителството на Борисов и политическата класа като цяло.

Социологически изследвания показват, че партията на Борисов „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) губи подкрепа.

Преди парламентарните избори през юли ГЕРБ изостава от опозиционната социалистическа партия, ръководена от Сергей Станишев, който е и лидер на Партията на европейските социалисти.

Българите обвиняват Борисов за понижаването на стандартите за демокрация и медийна свобода от идването му на власт през 2009 г. и за неспособността му да се справи с корупцията.

При неотдавнашен дебат в Европейския парламент България беше определена като „слабото звено“ от гледна точка на западане на демократичните стандарти и заплаха за европейските ценности на континента.

Енергийният министър Делян Добрев се появи на организирана набързо пресконференция в неделя, на която обеща да обнародва договорите на електроразпределителните дружества.

Тези договори не са публично достъпни и според някои източници българската държава гарантира на дружествата печалба от 15%.

Има и данни, че ЕРП-тата масово отчитат фиктивни дейности, за да плащат по-ниски данъци.

Станишев не поиска ренационализация на мощностите, като вместо това обяви, че ще настоява парламентът да разгледа прилагането на приватизационните споразумения.

Националистическата партия „Атака“, която се възползва от общественото напрежение, поиска енергийните мощности да бъдат ренационализирани и посъветва гражданите да не си плащат сметките и да счупят електромерите си.

#Бойко Борисов #ЧЕЗ #Енерго-Про #ЕВН #ЕС #България #Сергей Станишев #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »