Вдигат паметник на Щирлиц

Вдигат паметник на Щирлиц
Снимка: liveinternet.ru
A A+ A++ A

Руското министерство на културата ще отпусне 3,5 милиона рубли през първата половина на следващата година за надгробен паметник на актьора Вячеслав Тихонов, прочул се с ролята на агента Щирлиц от „17 мига от пролетта“.

Актьорът почина в края на 2009 г. на 81-годишна възраст, но и до момента няма паметник на Новодевичевото гробище, където е погребан.

„Отчитайки значимостта на актьора, министерството на културата отпуска тази сума за надгробен паметник на Тихонов“, заяви говорителят на ведомството Наталия Уварова, цитирана от РИА „Новости“ и БГНЕС.

Художественото решение за него ще бъде оставено на роднините на актьора, министерството няма да влияе върху концепцията за паметника.

Няколко поколения гледат с интерес филмите с участието на Вячеслав Тихонов – легендарните „Война и мир“ и „17 мига от пролетта“. Той е работил с известните режисьори Сергей Герасимов и Сергей Бондарчук, Никита Михалков и Елдар Рязанов.

През 1976 г. Тихонов е награден с държавна премия за участието си в сериала „17 мига от пролетта“, където изиграва най-известната си роля – Исаев-Щирлиц. През 1980 г. е отличен и за играта си във филма „Белият Бим Черното ухо“.

#паметник #Русия #актьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"