„Аарец“: ЕС едва ли ще обяви „Хизбула“ за терористична групировка

„Аарец“: ЕС едва ли ще обяви „Хизбула“ за терористична групировка
Целта на Николай Младенов в понеделник ще е да убеди 26-имата си колеги от ЕС, че терористичният атентат в Бургас не се различава от атентат в Париж, Лондон, Рим или Берлин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Компютърен принтер в Бейрут, ДНК следи върху използвана СИМ карта и редица подозрителни телефонни разговори бяха само част от уликите, които наведоха българското разузнаване на заключението, че „Хизбула“ стои зад бомбения атентат в Бургас през юли.

Българският външен министър Николай Младенов ще представи тези и много други доказателства по време на обяд в рамките на месечната среща на външните министри на държавите – членки на ЕС, в Брюксел в понеделник, пише израелският вестник „Аарец“, цитиран от БГНЕС.

Целта на Младенов е да убеди 26-имата си колеги, че терористичният атентат в Бургас не се различава от атентат в Париж, Лондон, Рим или Берлин.

Това няма да е лесна задача. Атмосферата на обяда в понеделник се очаква да бъде напрегната.

Макар десетина страни – членки на ЕС, да изказаха подкрепа за българския доклад от разследването, оповестен преди близо две седмици, точно сега съюзът няма никакво желание да се занимава с „Хизбула“, коментира изданието.

След оповестяването на доклада САЩ, Великобритания, Холандия и Израел полагат дипломатически усилия да накарат ЕС да наложи санкции на „Хизбула“.

Великобритания и Холандия са единствените държави –членки на ЕС, които са обявили ливанската проиранска организация за терористична организация.

Но оценката в Йерусалим е, че ще е нужно дълго време, преди да има европейско действие срещу „Хизбула“, тъй като за това е нужно съгласието на всички 27 държави членки.

Известно е, че Франция и Италия се противопоставят на санкциите от страх, че това ще предизвика дестабилизация на Ливан, а Германия също е предпазлива, пише вестникът.

Според представители на израелското външно министерство в най-добрия случай Франция може да се съгласи да включи някои високопоставени представители на „Хизбула“ в списъка си с терористи, но не и цялата групировка.

„Ние сме реалисти. Ако получим това, ще го смятаме за постижение“, заяви високопоставен представител на външното министерство.

#Израел #"Хизбула" #атентат #Бургас #Николай Младенов #Европейски съюз #САЩ #Великобритания #Холандия #Франция #Италия #Германия #Ливан #Париж #Лондон #Рим #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници