100 000 българи излязоха срещу ЕРП-тата, бой в София

100 000 българи излязоха срещу ЕРП-тата, бой в София
Протестът в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 100 000 протестираха в над 30 града в цяла България в неделя срещу електроразпределителните дружества, правителството и високите цени на тока.

Това са най-масовите протести от 15 години насам. Народният гняв в столицата продължи над 7 часа, предаде БГНЕС.

Протестът в София приключи, но не и без последен сблъсък между протестиращи и полицаи при паметника Цар Освободител. В опитите си да разпръснат последните от протестиращите, служителите на реда използваха сила, което доведе до няколко физически сблъсъка между протестиращите и охраняващите ги полицаи. Напрежението между полицията и активистите се изостри, след като последните от протестиращите отидоха за втори път днес пред Народното събрание и запалиха там американското знаме.

Протестиращите отправиха своите искания и към президента да се намеси при решаването на проблема с монополите. Протестиращите за пореден път отправиха искания за оставка на премиера Борисов. Хилядите разгневени протестиращи в София насочиха по-рано днес яда си към служителите на реда, като по полицейските линии започнаха да валят яйца. Към полицията се понесоха възгласи "Пазите престъпници". Протестиращите започнаха да блъскат една от колите на Жандармерията в опит да я преобърнат. Пред сградата на ЧЕЗ продължаваха да идват все повече полицаи и напрежението между тях и активистите видимо ескалира. Органите на реда започнаха да разпръскват със сила протестиращите, използвайки щитовете си.

Протестът на десетки хиляди недоволни софиянци, който прерасна в гражданско неподчинение, тръгна от пл. "Орлов мост" по посока централата на ЧЕЗ на ул. "Г. С. Раковски". Някои от първите протестиращи, пристигнали пред сградата на ЧЕЗ, отправиха провокация към наредилите се пред входа на сградата жандармеристи с възгласи "Еничари" и "ЧЕЗ ли ви плаща да ги пазите?"

Недоволните граждани с мощно освиркване и скандиране "Мафия" и "Оставка" тръгнаха към ЧЕЗ, като отново блокираха движението по ул. "Г. С. Раковски". Формалните лидери на протеста обявиха, че ще продължат действията си и утре. Те призоваха активистите да се включат отново и към утрешния протест, който е с начален час 18,30.

Преди това десетки хиляди недоволни граждани блокираха Орлов мост. Протестиращите освиркват непрекъснато мощно правителството. Продължаваха и скандиранията "Оставка" и "Мафия", както и обидни квалификации по адрес на премиера Бойко Борисов. На Орлов мост се бяха събрали групи полицаи и жандармеристи с протектори и щитове, които само охраняваха протеста и не правеха опити на разпръсването на събралите се над 10 хиляди души.

Яйца и обелки от плодове преди това полетяха към фасадата на парламента, хвърляни от хората, излезли на протест в столицата. Организаторите на протеста побързаха да призоват активистите да не провокират служителите на реда, охраняващи Народното събрание. Те призоваха за солидарност с полицаите, които също плащат високи сметки.

Над 30 000 хиляди варненци излязоха по площадите и улиците на морската столица. Няколко дни след инцидента, след като беше намушкан с нож след протеста в сряда, Иван Петров, който е и неформалният лидер на Енерго-протеста във Варна отново е сред протестиращите варненци.

Недоволните граждани подариха по цвете на всички жандармеристи, след което редицата се отвори, жандармеристите свалиха щитовете и протестиращите бяха пропуснати и поеха към Аспарухов мост с викове "Благодаря" и аплодисменти. Броят на недоволните непрекъснато растеше.

В Благоевград два часа беше блокиран път Е -79. Протести имаше в Русе, Разград, Велико Търново, Пловдив, Шумен, Стара Загора, Казанлък и в други градове. Протестът преминаваше в гражданско неподчинение, като хората излязоха не само срещу сметките за ток, а срещу цялостната политика на управляващите.

#София #протест #високи сметки за ток #протестиращи #полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"