Трус в Челябинск след падането на метеорита

Трус  в Челябинск след падането на метеорита
Водолази от руското Министерство на извънредните ситуации са приключили огледа на акваторията на езерото Чебаркул в Челябинска област, но не са намерили следи от метеорит. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Геологическата агенция на САЩ е фиксирала трус, причинен от петъчния взрив на метеора в Русия, а сеизмичните вълни са съответствали на земетресение с магнитуд 4,0, съобщи сайтът на агенцията.

Епицентърът на този трус е на около 1 километър югозападно от Челябинск. Взривът в района на руския град е фиксиран и от 11 от общо 45 инфразвукови станции за наблюдение на спазването на Договора за всеобща забрана на ядрените опити.

Повече от 1000 души получиха наранявания от взривната вълна след навлизането на метеорита в атмосферата със скорост 64 800 км/час.

Според изчисленията на учените небедното тяло е било с диаметър приблизително 15 м и маса почти 7000 тона. Мощността на взрива му е била близо 300 килотона в тротилов еквивалент, която го прави най-мощния за последните 100 г.

НАСА оценява мощността на взрива на 300 - 500 килотона, което е двадесет пъти по-мощен взрив от атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

Водолази от руското Министерство на извънредните ситуации са приключили огледа на акваторията на езерото Чебаркул в Челябинска област, но не са намерили следи от метеорит.

Това озадачава жителите на града и експертите. Суеверните дори твърдят, че над главите им е прелетяло НЛО.

#Челябинск #земетресение #трус #метеорит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"