Добрев: Контролът върху ЕРП-тата е недостатъчен и неефективен

Добрев: Контролът върху ЕРП-тата е недостатъчен и неефективен
Според Делян Добрев ЕРП-тата могат да си позволят смяната на обикновените електромери с „умни", което ще позволи на потребителите да избират доставчика си на електроенергия. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Контролът върху електроразпределителните дружества е частичен, недостатъчен и неефективен, смята министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев.

Контролът трябва да обхваща не само ЕРП-тата, но и всички предприятия по веригата, подчерта министърът пред „Дарик радио".

Като основна причина за увеличението на цената на тока от юли миналата година Делян Добрев за пореден път изтъкна добавката „зелена енергия", както и разходите около ТЕЦ-овете „Марица-Изток".

Той посочи още, че трябва „да бъдат разгледани възможностите за намаляване във всеки ред от фактурата за ток".

Енергийният министър заяви, че са нужни много инвестиции в интелигенти системи, които да намалят загубите по мрежата, и допълни, че електроразпределителните дружества могат да си позволят смяната на обикновените електромери с „умни", което ще позволи на потребителите да избират доставчика си на електроенергия.

Делян Добрев се обяви категорично против идеята за национализация на ЕРП-тата, като аргументира твърдението си, че „не сме 1944 г."

„Ако ЕРП-тата бяха държавни, това нямаше да изтрие разходите за пренос," коментира министърът и призова за стриктен контрол, който да гарантира, че дружествата изпълняват точно ангажиментите си.

Според енергийния министър приватизацията на ЕРП-тата не е била грешка, защото миноритарните им дялове не са носели никакъв дивидент на страната.

#Делян Добрев #министър на икономиката #ЕРП #ток #високи сметки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"