Конска лазаня и в България - изтеглиха 86 кг от търговска верига

Конска лазаня и в България - изтеглиха 86 кг от търговска верига
И България попадна във вихъра на европейския скандал с конското месо, след като в търговска верига в страната беше открита конска лазаня. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

И България попадна във вихъра на европейския скандал с конското месо, след като в търговска верига в страната беше открита конска лазаня.

Продуктът е засечен късно вечерта в петък след сигнал на Европейската комисия, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Продуктът, произведен във Франция, веднага е бил изпратен за анализ в лаборатория в Германия. Всички количества - общо 86 килограма, са иззети от магазинната мрежа, предаде бТВ.

По разпореждане на земеделския министър Мирослав Найденов, цяла нощ екипите на Агенцията по безопасност на храните са работили по случая.

Междувременно Европейският съюз реши да предприеме спешни мерки за изследване на съмнителната кайма заради наличието на конско месо в хранителни продукти.

Такива са засечени на територията на половината страни от ЕС, като последният случай е от Австрия. Подозренията засега падат върху френските месопреработвателни компании, които са закупили общо 750 тона конско месо от Румъния.

Румънският износ е напълно законен, но Европейската комисия се притеснява от липсата на информация върху етикетите. Поради това във всяка страна-членка на съюза спешно ще бъдат направени общо 2250 ДНК-проби.

#конско месо #лазаня #МЗХ #ЕК #Мирослав Найденов #БАБХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"