300 килотона била мощността на метеоритния взрив над Челябинск

300 килотона била мощността на метеоритния взрив над Челябинск
При последвалият метеоритен дъжд над Челябинска област са ранени близо 1200 души, от тях 50 са настанени в болница. Взривната вълна е повредила общо 3000 сгради. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мощността на взрива на метеорита над Челябинск е била близо 300 килотона в тротилов еквивалент, която го прави най-мощния за последните 100 г.

Според оценката на директора на Центъра за изучаване на планетите при университета на Западно Онтарио Питър Браун това е най-силният взрив от всички регистрирани досега след Тунгуския феномен от 30 юни 1908 г.

По негови изчисления небесното тяло е имало диаметър приблизително 15 м, маса почти 7000 тона и е навлязло в атмосферата със скорост 64 800 км/час.

Мощността на взрива при навлизане на Тунгуският метеорит в плътните слоеве на атмосферата над Сибир в района на река Тунгуска е била около 40-50 мегатона.

НАСА пък оценява мощността на взрива на 300 - 500 килотона, което е двадесет пъти по-мощен взрив от атомната бомба, хвърлена над Хирошима, предаде АП, цитирана от БГНЕС.

При последвалият метеоритен дъжд над Челябинска област са ранени близо 1200 души, от тях 50 са настанени в болница. Взривната вълна е повредила общо 3000 сгради в Челябинск и близките селища, информират руските агенции.

По предварителни оценки на администрацията на Челябинска област материалните щети от метеоритния дъжд ще възлязат на около един милиард рубли. Оценката на министерството на извънредните ситуации на Русия е доста по-ниска - щетите са за приблизително 400 000 рубли.

#метеорит #метеоритен дъжд #Челябинск #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници