Нона Караджова чисти морето

Нона Караджова чисти морето
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписа три договора на стойност близо 100 млн. лева за изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води, финансирани от Оперативна програма "Околна среда". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три договора за нови пречиствателни станции и модернизация на водопреносната мрежа подписа днес министърът на околната среда Нона Караджова.

"Ще имаме по-чисти води, по-чисто море. Хората ще живеят в по-добри условия с канализация", каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, след подписването на договорите, предаде БГНЕС.

Стойността на трите договора е близо 100 млн. лв., които ще отидат за изграждането на пречиствателни станции за отпадъчни води, като финансирането е по оперативна програма "Околна среда".

За модернизация на пречиствателната станция в к.к. "Златни пясъци" се предвиждат 48 млн. лв.

С 32 млн. лв. община Балчик ще реконструира съоръжението в к.к. "Албена", а за разширение на пречиствателната станция в Тервел и за изграждане на 22 км. ВиК мрежа в града ще се инвестират 18.6 млн. лв.

За целия период на програма ИСПА от 2002 г. и програма "Околна среда" от 2007 г. са разплатени 1 млрд. и 200 млн. лева. От тях 800 млн. лева са разплатени през последните 2 години, което представлява 2/3 от средствата.

"Ще имаме по-чисти води, по-чисто море. Хората ще живеят в по-добри условия с канализация", каза министър Караджова, изтъквайки ползите от добра инфраструктура в областта на водоснабдяването, която да предотвратява огромните течове на този безценен ресурс.

Освен екологичния ефект, който е първостепенен, Нона Караджова отбеляза съпътстващия социален и икономически ефект.

"Много е важно доверието, което изградихме в Европейската комисия. Това даде основание на ЕК да удължи финансовите меморандуми с още една година, в резултат, на което преките спестявания в бюджета са над 56 млн. лева. Непреките в резултат на евентуални санкции за това, че не сме изпълнили целите, сумата, която щяхме да връщаме е не по-малко от 100 – 200 млн. лева", обясни тя.

Друга инициатива на министерството е плажовете, от води в категория "А" да станат "А1". Водите, които се използват за плажуване се разделят в три категории: такива, които не отговарят на изисквания, такива, които отговарят на изискванията и такива, които са препоръчителни.

"Смятам, че с реализацията на тези проекти ще постигнем препоръчителна категория, което ще бъде плюс за нашите курорти в сравнение с други страни. Това е една конкурентоспособност на нашия черноморски туризъм", отбеляза Караджова.

#Нона Караджова #Караджова #министър на околната среда и водите #договор #пречиствателни станции #модернизация #оперативна програма "Околна среда" #МОРЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »