„Икономист“: Протести със снежни топки срещу цените на тока в България

„Икономист“: Протести със снежни топки срещу цените на тока в България
Демонстрации срещу високите сметки има в цялата страна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От: сп. „Икономист"; Превод: БГНЕС

Стотици разгневени протестиращи скандират "Мафия" и "Оставка".Те замеряха със снежни топки министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев преди няколко дни.

Това стана когато Добрев излезе пред сградата на министерството в София за да говори с около 500 души, които протестираха срещу високите сметките за електричество и отопление. Подобни демонстрации се провеждат в цялата страна, след като потребителите са получили два пъти по-високи сметки за ток, отколкото по същото време на миналата година.

Разпределителните компании обясниха скока с празниците, необичайно студеното време през зимата и скорошното увеличение на цените с почти 14%. Те бяха вдигнати през лятото, но се усетиха най-силно сега, когато домакинствата потребяват повече електроенергия за отопление на домовете си. Демонстрантите отвърнаха със снежни топки по сградата на министерството и заровиха сметките си публично в знак на протест. Те поискаха още трите чуждестранни електроразпределителни фирми, контролиращи местния пазар – чешките ЧЕЗ и Енерго-Про и австрийската ЕВН, да бъдат изгонени от страната.

Цените на комуналните услуги са гореща тема в България, тъй като съставляват огромна част от ежемесечните разходи на домакинствата. Макар че страната има най-ниските цени за електричество в ЕС, тя се бори и с най-ниските средни заплати (около 400 евро месечно). С оглед на предстоящите парламентарни избори през лятото правителството на Бойко Борисов опитва да избягва социални размирици на всяка цена, твърдят редица наблюдатели. Но национализацията на разпределителните дружества – идея, прокарана от социалистите и партия Атака, изглежда като твърде крайна стъпка за Борисов.

"Национализацията е чиста лудост. Това ще означава да се върнем към тоталитарните времена", настоя Иван Хиновски – шеф на Българския енергиен форум – НПО. Според икономисти прогонването на чуждестранните компании ще бъде възможно най-лошият знак за възможните инвеститори, на които балканската страна разчита. Добрев коментира: "Тази идея на социалистическата партия може да им спечели единствено симпатиите на Северна Корея".

Ако национализацията на компаниите (каквато наскоро имаше в Албания, където правителството отне лиценза на местния клон на ЧЕЗ) не е отговорът на българските проблеми, кабинетът разполага с още много варианти. Един от тях е държавният регулатор да погледне отблизо разходите на разпределителните дружества, които се плащат от крайните потребители. Според местните медии, джиповете и луксозните коли, купувани от фирмите, се осчетоводяват като инвестиции, което ги прави част от сметките на клиентите. Елена Добрева – говорителка на Енерго-Про, отхвърли тези твърдения, като настоя, че над компанията се упражнява "стриктен контрол" от страна на държавния регулатор.

Друг пример е загубата на електричество. Разпределителните дружества в България твърдят, че близо 25% от електричеството се губи, докато се пренася към потребителите. "В останалите източноевропейски държави загубите варират около 8-9%", заяви Георги Касчиев – енергиен експерт. Според него несъответствието се дължи на конкретни проблеми, включително на кражбите и неплатените сметки.

Резултатът изтъкна омбудсманът Константин Пенчев са неясните разходи като "високоефективна когенерация и невъзстановяеми разходи". Клиентите често не са наясно за какво плащат още повече, че те дават повече, отколкото трябва, допълни той. Хиновски изчисли, че скокът на зимните сметки трябва да е бил 18-20%. Въпреки това социалните медии гъмжат с примери за сметки, които са два или три пъти по-високи спрямо същия период на миналата година.

Правителството отговори като обяви, че ще се извършат проверки на електромерите на засегнатите потребители. Дали това ще има ефект е под въпрос предвид подобното разследване в София, поръчано от кметицата, което откри едва няколко неточности. Другата мярка взета от властите е да проверят финансовите данни на ЕРП компаниите. Някои твърдят, че маржът на печалбата им е между 200-250%.

Друг начин за понижаване на сметките за ток и повишаване на конкурентоспособността на пазара е "бързият процес на либерализация", предложен от президента Росен Плевнелиев в отговор на протестите. Макар че има три компании на пазара, българите имат ограничен избор, тъй като всеки от дистрибуторите разполага с конкретен регион от страната. ЧЕЗ доставя електричество в Западна България, Енерго-Про – в Североизточна, а ЕВН – в Югозападна. Това на практика ги направи регионални монополи. Европейската комисия вече предупреди, че България е приложила частично електрическите и газови директиви на ЕС и предложи дневни глоби от 8488 евро за всяка директива. Докато енергийният пазар не бъде напълно либерализиран, а българите не получат реален избор между доставчиците, ще има още протести.

#Делян Добрев #ЧЕЗ #Енерго-Про #Бойко Борисов #министър-председател на България #ЕВН #София #Иван Хиновски #Българския енергиен форум #Константин Пенчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"