Полицията в България изгонила депутатите на ХАМАС

Полицията в България изгонила депутатите на ХАМАС
Палестинската ислямистка групировка ХАМАС е в черния списък на терористичните организации на ЕС. Българското МВнР веднага се разграничи от визитата на тримата депутати на ХАМАС в България. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Полицията в България щурмувала хотелските стаи на тримата депутати от палестинската ислямистка групировка ХАМАС, които пристигнаха на посещение в София на 13 февруари, съобщи палестинската агенция „Маан“.

Според информацията служители на българските сили за сигурност са наредили на членовете й да напуснат страната, предаде БГНЕС.

След съобщението за пристигането им българското Минситерство на външните работи декларира, че визитата е неофициална, а властите в България нямат нищо общо с нея. По-късно стана ясно, че тримата депутати са били поканени от неправителствената организация Център за близкоизточни изследвание.

Визитата беше определена от ХАМАС като знак, че партията получава все по-голям прием в Европа, но от българска страна беше разяснено, че правителството не е поканило нейните представители.

Тримата представители на парламентарната група на ХАМАС Исмаил ал-Ашкар, Салах ал-Бардауил и Мушир ал-Масри пристигнаха в България в сряда.

Блокът съобщи в комюнике в петък, че българските сили за сигурност са наредили на представителите му да напуснат страната преди края на петдневната им визита.

Той съобщи, че решението е взето под израелски натиск и изтъкна, че представителите са влезли в страната официално. Делегацията на ХАМАС напуснала България малко след това.

Посланикът на Палестинската автономия в България заявил пред агенция „Маан“, че е бил информиран от българското външно министерство, че то „съжалява“ за присъствието на делегацията на ХАМАС и е взело решение да я помоли да напусне.

Посланик Ахмед Мадбух заяви, че Външно министерство е съобщило, че хотелът не е бил щурмуван, а е проведен „спокоен разговор“ с делегатите на ХАМАС.

Представителят на групировката Ахмад Юсеф заявил в петък, че визитата на представители на партията му в България предвещава изваждане на ХАМАС от списъка на ЕС с терористични организации.

Юсеф, който разполагал с конкретна информация, но все още не можел да я разкрие, заяви, че държавите - членки на ЕС, „нямат никакви резерви относно изваждането на ХАМАС от списъка с терористични организации“ с изключение на Германия и Чехия.

„Има повече от една държава в Европа, която приема депутати на ХАМАС, и това е добър знак“, каза още Юсеф.

#агенция „Маан" #Хамас #визита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници