Дядо Гавриил ще приеме да стане патриарх, ако му се гласува доверие

Дядо Гавриил ще приеме да стане патриарх, ако му се гласува доверие
Кандидатът за патриарх трябва да бъде най-добрият, най-подходящият. Аз не смятам себе си за най-добрия, но ако ми се гласува доверие ще приема, коментира дядо Гавриил. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ловчанският митрополит Гавриил ще приеме да стане патриарх на Българската православна църква, ако му бъде гласувано доверие.

Това призна самият той преди началото на заседанието на Светия синод, на което трябва да бъдат определени тримата митрополити, кандидати за патриарх.

„Кандидатът за патриарх трябва да бъде най-добрият, най-подходящият. Аз не смятам себе си за най-добрия, но ако ми се гласува доверие, ще приема, ако не, ще помагам на новия патриарх, както съм помагал преди това“, коментира дядо Гавриил, цитиран от БГНЕС.

Той споредли още, че се ръководи от монашеското правило „Към нищо не се домогвай, от нищо не се отказвай!“.

Запитан редно ли е за патриарх да бъде избран митрополит с досие, Гавриил отговори положително, но уточни, че „зависи от досието“ - не трябва да е „направил нищо лошо и да се е старал да бъде честен към църквата“.

В заседанието на Светия синод участват 13 митрополити, тъй като Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон е болен и няма да може да вземе участие дори и в избора на патриарх, който ще се проведе следващата седмица.

Тримата кандидати за патриаршеския пост трябва да бъдат избрани чрез тайно гласуване с мнозинство от две трети от членовете на Синода на 24 февруари, което означава най-малко десет гласа от всички членове.

От надпреварата се отказаха Сливенският митрополит Йоаникий и Великотърновският митрополит Григорий. Според устава на църквата в избора за патриарх не могат да участват Пловдивският митрополит Николай, който не е навършил 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, който управлява своята епархия по-малко от 5 години.

Преди началото на заседанието все още не беше ясно кои точно от митрополитите ще направят отвод и няма да участват в избора. Единственият, който открито призна намерението си да се откаже беше митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

В избора на следващия български патриарх ще участват общо 148 души. На 13 януари епархиите в страната и чужбина излъчиха своите 80 делегати.

#митрополит Гавриил #БПЦ #Българска православна църква #патриарх #Свети синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници